Select Page

“Vamos Traditional Village” | Διακοπές σε έναν παραδοσιακό προορισμό

Aug 22, 2021 | Αγροτουρισμός

Η “Vamos Traditional Village” είναι μια μικρή τοπική εταιρία που ειδικεύεται στις διακοπές με τη διαφορά ότι εστιάζει στις πολιτιστικές πτυχές της περιοχής του Βάμου και προωθεί τον οικοτουρισμό και τον αγροτουρισμό. Γυρίστε πίσω στο χρόνο στο όμορφο παραδοσιακό χωριό μας, μακριά από τα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα, αλλά μόνο λίγα χιλιόμετρα από πολλές αμμώδεις παραλίες. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να μείνουν στους ξενώνες μας, κυμαίνονται από μεμονωμένους ταξιδιώτες σε οικογένειες και μικρές ομάδες φίλων, οι οποίοι εκτιμούν τα οφέλη τα οποία ο υπεύθυνος και ήπιος τουρισμός μπορεί να φέρει στην περιοχή και στη τοπική κοινότητα.

Τοποθεσία

Το χωριό Βάμος βρίσκεται στο νομό Χανίων, στη Δυτική Κρήτη στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, 25 χλμ. από την πανέμορφη πόλη των Χανίων. Η πόλη του Ρεθύμνου είναι μόλις 35 χλμ. και η πρωτεύουσα της Κρήτης, το Ηράκλειο είναι 135 χλμ .Ο Βάμος είναι ένα ημιορεινό χωριό, 300 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, που περιβάλλεται από καλλιεργημένη και άγρια φύση. Τα δύο αεροδρόμια του νησιού είναι στα Χανιά (45 χλμ.) και στο Ηράκλειο (135 χλμ.). Η κοντινότερη παραλία απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα.

Ιστορία

Η ιστορία του Βάμου πάει πολλούς αιώνες πίσω. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν Άραβες πειρατές γύρω στον 8ο αιώνα. Στη γενική απογραφή που πραγματοποιήθηκε από τους Ενετούς το 1573 ο Βάμος αναφέρεται ως «Βάμου» με 271 μόνιμους κατοίκους.

Κατά τη διάρκεια της τουρκικής κυριαρχίας στην Ελλάδα ο Βάμος ήταν το αρχηγείο του τουρκικού στρατού και το 1863 ένας πασάς με το όνομα Σάββας επέλεξε το Βάμο ως έδρα της επαρχίας Σφακίων. Οι άνθρωποι του Βάμου αποδείχθηκαν έντονα πατριώτες παλεύοντας να ελευθερωθούν από την Τουρκική κυριαρχία. Οι νικηφόρες μάχες του 1896 απάλλαξαν το Βάμο από τους Τούρκους.

Την περίοδο που ο Βάμος ήταν η πρωτεύουσα των Σφακίων, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη ως περιοχή. Αυτή η ανάπτυξη χαρακτηρίζεται από τα πολυτελή σπίτια και τα δημόσια κτήρια με τα νεοκλασικά στοιχεία. Από αυτήν την περίοδο και μετά υπήρξε μια διάκριση μεταξύ των πολυτελών και μη πολυτελών σπιτιών, ένα γεγονός που υπογραμμίζει το οικονομικό επίπεδο της κοινωνίας και απεικονίζει την αντίθεση μεταξύ των πλουσίων που ζούσαν στα αποκαλούμενα «κονάκια» και των φτωχών που ζούσαν στα «καμαρόσπιτα» (σπίτια ενός δωματίου). Χτισμένα με τοπικά υλικά όπως πέτρα, ξύλο και χώμα, αυτά τα σπίτια εντυπωσιάζουν ακόμα με το αυθεντικό και παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέχρι το 19ο αιώνα η αρχιτεκτονική ήταν έντονα επηρεασμένη από την Ενετική κυριαρχία.

       

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά είναι καλοδιατηρημένη και ο Βάμος είναι ένας από τους ελκυστικότερους παραδοσιακούς προορισμούς της περιοχής. Ένας διατηρημένος παραδοσιακός πέτρινος δρόμος, η παλαιά γειτονιά, το παρεκκλήσι της Παρθένου Μαρίας (μνημείο του 13ου αιώνα), και το μοναστήρι Καρύδι (13ος-19ος), με το εκπληκτικό ελαιοτριβείο με τις 12 αψίδες.

Δραστηριότητες

Η «Vamos Traditional Village» οργανώνει και προωθεί ένα πολύ ευρύ φάσμα τοπικών δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν:

  • Μαθήματα Κρητικής παραδοσιακής κουζίνας,
  • Πεζοπορίες,
  • Επισκέψεις σε παραδοσιακές μονάδες παραγωγής ψωμιού και τυριού,
  • Επισκέψεις σε παραδοσιακές μονάδες παραγωγής κρασιού και ελαιολάδου,
  • Εποχιακές δραστηριότητες.

          

Καταλύματα

Κατά την παραμονή σας στο όμορφο χωριό μας, θα φιλοξενηθείτε σε ένα από τα αισθητικά ανακαινισμένα παλιά σπίτια, τα οποία βρίσκονται κυρίως στην παλιά γειτονιά του Βάμου και των διπλανών χωριών, αλλά και έξω από αυτά.

Οι ξενώνες μας είναι κτίρια του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα τα οποία έχουν ανακαινιστεί με παλιές παραδοσιακές τεχνικές, και με γνώμονα τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής και της αισθητικής τους, ώστε να εναρμονίζονται απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι κυρίως πέτρα και ξύλο από κυπαρίσσι τα οποία φιλοτεχνήθηκαν με μεράκι από ντόπιους τεχνίτες. Η επίπλωση και η διακόσμηση είναι επίσης από ντόπια υλικά και χειροποίητες κατασκευές. Παρόλα αυτά, στις κουζίνες και τα λουτρά έγιναν οι κατάλληλες μετατροπές ώστε να παρέχουν την άνεση που απαιτεί η σύγχρονη ζωή.

Τα σπίτια βρίσκονται διασκορπισμένα στην παλιά γειτονιά των χωριιών, με θέα τα Λευκά Όρη και ανθισμένους κήπους. Ο Βάμος βρίσκεται επίσης σε μικρή απόσταση από τις βόρειες παραλίες του Κρητικού πελάγους, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει στους επισκέπτες την ευκαιρία να συνδυάσουν στις διακοπές τους, βουνό και θάλασσα.

Η τοποθεσία του χωριού και το παραδοσιακό περιβάλλον, μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε μια μοναδική ατμόσφαιρα για τους επισκέπτες που θέλουν χαλαρωτικές διακοπές σε ένα αυθεντικό κρητικό τόπο.

                

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βάμος Παραδοσιακός Οικισμός
73008 Χανιά, Κρήτη
73008 Chania, Crete, Ελλάδα
τηλ: +30 28250 22190
email: info@vamosvillage.gr
www.vamosvillage.gr

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social