Μια μοναδική συγκομιδή κατά τη διάρκεια της νύχτας υπό το σεληνόφως της Οκτωβριανής Πανσελήνου!

Feb 27, 2022 | Agronews, Ελαιοτεχνία

Στο βορειότερο σημείο της Ελλάδας στον λόφο Κώνος που βρίσκεται  ανάμεσα στη Μάκρη και στην Αλεξανδρούπολη, η οικογένεια Μιχελή αναδεικνύει την τοπική ποικιλία ελιάς Μάκρης από το 1935, όταν ο προ-παππούς Ιωάννης Μιχελής ξεκίνησε το στήσιμο του ελαιώνα με 15 μόλις στρέμματα γη, μαζί με τον παππού Δημήτρη.

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες ο ελαιώνας μεγάλωνε, με εκατοντάδες ακόμη δενδρύλλια τα οποία εμβολιάστηκαν με την ποικιλία Μάκρης.

Η επιχείρηση πήρε το όνομα της μητέρας Μαρίας Μιχελή και ο Δημήτρης Αδαμίδης, γιος, μαζί με τα αδέρφια του Βασίλη και Άγγελο αποτελούν πλέον την 4η γενιά της οικογένειας Μιχελή– Αδαμίδη, παράγοντας ελαιοκομικά προϊόντα με κεντρικό γνώμονα την ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας Μάκρης.

Ένα από τα προϊόντα τα οποία ξεχωρίζουν είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Nocturnal Harvestτο οποίο προκύπτει μετά από μια ιδιαίτερη και μαγευτική διαδικασία συγκομιδής του ελαιοκάρπου και ελαιοποίησης του.

Η νυχτερινή συγκομιδή του ελαιοκάρπου για την παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Nocturnal Harvest δεν έχει σκοπό την διαφημιστική ανάδειξη του προϊόντος. Έχει επιστημονική εξήγηση η οποία βασίζεται στην μείωση των καταπονήσεων του καρπού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της ημέρας με απώτερο σκοπό την παραγωγή ελαιολάδου ανώτερης ποιότητας.

Έτσι λοιπόν, στο Κτήμα Μιχελή λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ξεκινά η ολονύκτια συγκομιδή του καρπού και η άμεση ελαιοποίησή του στο ιδιόκτητο διφασικό ελαιοτριβείο της οικογένειας πάνω στον λόφο Κώνο, επιτρέποντας την παραγωγή ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου το οποίο έρχεται να αποδώσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της νύχτας, μαρτυρώντας τον άγουρο χαρακτήρα της ποικιλίας.

Ο ιδιόκτητος – Παραδοσιακός ελαιώνας με ελαιόδεντρα ηλικίας της γηγενούς ποικιλίας Μάκρης, ηλικίας 200 και πλέον ετών καθώς και νεότερων αποτελούν την κληρονομιά της οικογένειας Μιχελή.

Στη διαμόρφωση των τελικών γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών των ελαιοκάρπων και του ελαιολάδου, καθοριστικό ρόλο παίζουν τόσο το ιδιαίτερο μικροκλίμα όσο και το σχιστολιθικό υπέδαφος του λόφου. Από τη μια το υψόμετρο και από την άλλη η αύρα του θρακικού πελάγους, το οποίο απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από το κτήμα Μιχελή, αποτελούν τη βάση του μικροκλίματος της περιοχής.

Αποτέλεσμα όλων αυτών και σε συνδυασμό με την αγάπη της οικογένειας για τον τόπο τους και την τοπική ποικιλία ελιάς Μάκρης είναι η απόκτηση πολλών διεθνών διακρίσεων και βραβείων των προϊόντων ‘’KONOS’’.

Ουσιαστική ήταν και η συμβολή ή συνεργασία με την εξειδικευμένη ομάδα της Oliverse, (Παναγιώτη Παπανικολόπουλο και Κωνσταντίνο Τσορώνη) που με την έρευνα και τον πειραματισμό σε ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες, καταφέρνουν μοναδικά “γευστικά παντρέματα” ελαιολάδων με πλήθος εδεσμάτων με απώτερο σκοπό, την ανάδειξη τόσο των χαρακτηριστικών των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων όσο και των διαφόρων πρώτων υλών.

 

Μαζί με τα αδέρφια Αδαμίδη, συστήνουν τη γαστρονομία ελαιολάδου στοχεύοντας στην προώθηση του πλούτου και της ποικιλίας των γεύσεων που προκύπτουν από τις ελληνικές ποικιλίες ελαιοδέντρων.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Διεύθυνση: 6ο χλμ Αλεξανδρούπολης – Μάκρης
Τηλέφωνα: 6982169711 &6984373963
Επίσημη ιστοσελίδα: https://www.konoshill.com/index.php/el/
Facebook: KONOS
Instagram: konoshill
Twitter: konoshill

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social