Λωτός | Ο καρπός της λησμονιάς

Jul 7, 2021 | Γεωργία | Κτηνοτροφία

Η καλλιέργεια στην Ελλάδα

Από τα αρχαία χρόνια, είναι γνωστός ο λωτός με την ονομασία Διόσπυρος.

Ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του έφαγαν λωτούς και ξέχασαν την χώρα τους επειδή θεωρούνταν σαν ο καρπός της λησμονιάς.

Η καλλιέργεια του λωτού δεν έχει μεγάλη ανάπτυξη παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά το παρελθόν λόγω:

1. Των προβλημάτων διάθεσης της παραγωγής

2. Εξαιτίας των ποικιλιών στυφών καρπών που καλλιεργούνταν

3. Του μικρού χρόνου συντήρησης των καρπών

4. Και της μη εξοικείωσης των Ελλήνων στη κατανάλωση αυτού του καρπού.

Όμως, έχει μεγάλες προοπτικές παρά την πίστη ορισμένων πως δύσκολα μπορεί να γίνει προϊόν ευρείας κατανάλωσης στην χώρα μας.

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Το δέντρο

Ανήκει στα φυλλοβόλα δέντρα.

Είναι μακρόβιο.

Μπορεί να φθάσει το ύψος των 10 μέτρων.

Χαρακτηρίζεται από βραδεία ανάπτυξη.

Ρίζα

Στην νεανική ηλικία η ρίζα του είναι πασσαλώδης αλλά όσο αναπτύσσεται το δένδρο, απλώνεται οριζόντια και κυκλικά κάτω από την κόμη του δένδρου.

Φύλλα

Διαφοροποιούνται πολύ στο σχήμα και στις διαστάσεις ανάλογα με την ηλικία του δέντρου, του τύπου του κλαδιού και της θέσης στην οποία έχουν εμφανιστεί.

Το χρώμα των φύλλων είναι έντονο γυαλιστερό πράσινο στην επάνω επιφάνεια τους και πιο ανοιχτό πράσινο, ή και ασημί, στην κάτω επιφάνεια τους.

Σε ορισμένες ποικιλίες το φθινόπωρο το χρώμα των φύλλων αλλάζει σε κοκκινωπό.

Άνθος

Μπορεί να φέρουν :
1.Θηλυκά άνθη
2.Αρσενικά άνθη
3.Ερμαφρόδιτα

Ο καρπός του Λωτού

Ο καρπός του Λωτού είναι ράγα με χρώμα από πορτοκαλί έως κόκκινο και σχήμα ωοειδές έως επίμηκες. Έχει έως 8 σπόρους, ή είναι άσπερμος (στις παρθενοκαρπικές ποικιλίες) και ανάλογα με την ποικιλία ο καρπός είναι στυφός ή μη.

Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Τρώγεται φρέσκος, λόγω των συμπυκνωμένων σακχάρων που δημιουργεί κατά την ωρίμανση του. Είναι ιδανικός, επίσης, για σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κρέμες και κέικ.

Το βάρος του μπορεί να είναι από τα λίγα γραμμάρια που ζυγίζει ο καρπός του Diospyros lotusμέχρι και να ξεπερνάει τα 500 γραμμάρια, όπως συμβαίνει στο Diospyros kaki. Το χρώμα της φλούδας κατά την ωρίμανση κυμαίνεται από κίτρινο, πορτοκαλί μέχρι κοκκινωπό.

Χρειάζεται να περιμένουμε την υπερωρίμανση της σάρκας για να μπορέσουμε να τον καταναλώσουμε. Ο καρπός μπορεί να συντηρηθεί για 24 μήνες σε 02 °C με 90% σχετική υγρασία ή σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social