Υιοθεσίες ελαιόδεντρων στη Χαλκιδική με διαδικτυακές απευθείας περιηγήσεις

Nov 13, 2021 | Agronews, Ελαιοτεχνία

Απευθείας διαδικτυακές συνδέσεις μέσα από ελαιώνες, «μουσική των ελαιόδεντρων», με ραδιοσυχνότητες που μετατρέπουν την ενέργεια του δέντρου σε μουσική, συμμετοχή στη συγκομιδή, ελαιογαστρονομία και επαφή με τη φύση και τη μητέρα γη, είναι κάποιες από τις εμπειρίες, που μπορεί να απολαύσει όποιος επιλέξει να υιοθετήσει το δικό του ελαιόδεντρο στη Χαλκιδική. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό εγχείρημα που υλοποιείται από την ελαιοπαραγωγό Ελένη Ζώτου, το οποίο -όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- πηγάζει από την αγάπη της για τους ελαιώνες και την άοκνη προσπάθεια διάσωσης των αιωνόβιων μεγαλόκαρπων ελαιόδεντρων της Χαλκιδικής.

«Η ελιά είναι η ζωή μου και αυτή τη ζωή ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο» εκμυστηρεύεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Ζώτου και εξηγεί πως η ιδέα της υιοθεσίας των ελαιόδεντρων πήρε άλλη τροπή εν μέσω πανδημίας, όταν είδε τους ανθρώπους να στρέφονται προς τη φύση. «Βλέποντας την αγάπη του κόσμου για τη φύση και ειδικά των παιδιών, που σκαρφαλώνουν στα δέντρα και απολαμβάνουν το παιχνίδι στην ύπαιθρο, μου θύμιζε τα παιδικά μου χρόνια και ήθελα να το βιώσουν αυτό πέρα από τα δικά μου παιδιά και άλλα παιδιά από όλο τον κόσμο. Με το να υιοθετήσουν ένα δέντρο, με ένα χρηματικό ποσό που διατίθεται για ερευνητικούς σκοπούς, παρέχουμε στους “κηδεμόνες” διάφορες δυνατότητες και υπηρεσίες που τους φέρνουν πιο κοντά στη φύση και συγκεκριμένα στην ελιά» υπογραμμίζει.

Μουσική των δέντρων. Ακούς την ενέργεια της ελιάς

Αναφερόμενη στη διαδικασία υιοθεσίας, η Ελένη Ζώτου περιέγραψε πως «πάνω σε κάθε υιοθετημένο δέντρο μπαίνει ένα ξύλινο καρτελάκι με το όνομα του ατόμου που υιοθετεί το δέντρο και του δίνεται η δυνατότητα να έχει επαφή με την ελιά, να συμμετέχει στη συγκομιδή και σε όλες τις διαδικασίες των εργασιών όπως το κλάδεμα, να βγάλει φωτογραφίες, ακόμα και να έρθει σε επικοινωνία με το ελαιόδεντρο του. Αυτό μπορεί να γίνει, καθώς έχουμε και ένα μηχάνημα που παράγει τη ”μουσική των δέντρων”, με την τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων του Νίκολα Τέσλα, μετατρέπει τους ήχους και τη συχνότητα της ενέργεια των δέντρων της ελιάς, σε μουσική. Έτσι ακούμε και μιλάμε με το δέντρο μας» λέει ενθουσιασμένη.

Δεν είναι όμως μόνο η «μουσική της ελιάς», που μπορεί να απολαύσει αυτός που θα υιοθετήσει ένα δέντρο, αλλά όπως η ίδια τονίζει: «μέσω Skype μπορεί κάποιος, που ζει μακριά, να διαλέξει το ελαιόδεντρο που θέλει να υιοθετήσει. Αυτό ξεκίνησε με κάποια άτομα που έχουμε από την Αμερική και ήθελαν με ζωντανή σύνδεση να επιλέξουν το δέντρο τους. Είμαστε ακόμα στην αρχή, εξαιτίας της πανδημίας έχουμε μείνει λίγο πίσω, αλλά συνεχίζουμε. Κάνουμε συνδέσεις μαζί τους, περπατάω στις καλλιέργειες, βλέπουν τα δέντρα και δείχνουν ενδιαφέρον για όποιο επιθυμούν να υιοθετήσουν».

Όπως η ίδια εξηγεί, σε κάποιες περιπτώσεις κυρίως νέων ζευγαριών που περιμένουν το παιδί τους, έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον να συνδυάσουν τη γέννα του παιδιού τους με την υιοθεσία ενός μικρού δέντρου, που θα μεγαλώνει παράλληλα με το παιδάκι τους και θα γνωρίζει μεγαλώνοντας ότι στη Χαλκιδική υπάρχει το δικό του ελαιόδεντρο.

Η υιοθεσία που παρέχεται είναι σε τρία διαφορετικά επίπεδα, Silver, Gold και Diamond, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ελαιοπαραγωγός. Ανάλογα με το τι θέλει κάθε ενδιαφερόμενος, επιλέγει και το πρόγραμμα παροχών υπηρεσιών. Μία απλή υιοθεσία, κοστίζει 250 ευρώ και τα χρήματα αυτά διατίθενται για τις επιστημονικές έρευνες που διεξάγονται για τη σύσταση και τις ιδιότητες της ελιάς. Οι «κηδεμόνες» των ελαιόδεντρων παίρνουν την πιστοποίηση, το ελαιόλαδο τους, τις ελιές και διάφορα άλλα προϊόντα. Κάποιοι επιλέγουν να συνδυάσουν την επίσκεψη τους στους ελαιώνες, με τις διακοπές τους στη Χαλκιδική και αυτό διαμορφώνει ανάλογα με τις απαιτήσεις τους, το κόστος της υιοθεσίας.

Ο ελαιοτουρισμός και η θεσμοθέτηση του δρόμου της ελιάς

Στους ελαιώνες της Ελένης Ζώτου πραγματοποιούνται επισκέψεις από πανεπιστημιακούς, φοιτητές, εκπαιδευτικούς φορείς και ταξιδιωτικά γραφεία. Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά πώς γίνεται η συγκομιδή, η διαδικασία καλλιέργειας, πώς μεγαλώνουν τα δέντρα, μπορούν να απολαύσουν την ελαιογαστρονομία, να γνωρίσουν τη γεύση της ελιάς και να μάθουν τις ιδιότητες της.

«Είναι ένα μαγικό ταξίδι στο κόσμο της ελιάς. Πιστεύουμε στον ελαιοτουρισμό. Θέλουμε να θεσμοθετήσουμε τον δρόμο της ελιάς, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα στην Ελλάδα», επισημαίνει η κα Ζώτου και εξηγεί πως, «η αγάπη μου για της αιωνόβιες ελιές είναι πολύ μεγάλη. Έτσι ξεκίνησαν όλα από την αγάπη μου για αυτά τα δέντρα και την προσπάθεια μου για τη διάσωση τους. Όλοι ακολουθούσαν μια καλλιέργεια γραμμική, με ποτιστικά και αρδευτικά συστήματα με ελαιόδεντρα που παράγουν και εγώ ακολούθησα ένα διαφορετικό τρόπο καλλιέργειας, τη βιολογική καλλιέργεια, με ελαιώνες που ήταν παρατημένοι, με ελαιώνες που είχαν αιωνόβιες ελιές, τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους ήθελαν να τις βγάλουν, έτσι αποφάσισα πως πρέπει τις αγοράσω για να τις σώσω».

Διέσωσε 200 αιωνόβια ελαιόδεντρα στη Χαλκιδική

Η προσπάθειά της για την προστασία των αιωνόβιων ελιών στη Χαλκιδική έχει τιμηθεί από τον Όμιλο Σερρών για την UNESCO. Μέχρι σήμερα έχει διασώσει περίπου 200 ελαιόδεντρα και συνεχίζει ακάθεκτη. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, καθώς όπως λέει, για να σώσει αυτά τα ιερά δέντρα, πρέπει να δαπανήσει αρκετά χρήματα.

«Για να τα σώσω πρέπει να τα αγοράζω, είναι μια προσωπική πρωτοβουλία, δεν ανήκω σε κάποιο πρόγραμμα και κάθε ελαιόδεντρο το αγοράζω, δεν μου παρέχεται δωρεάν. Οι τιμές ξεκινάνε από 250 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 2000 ευρώ για τα πολύ μεγάλα δέντρα» υπογραμμίζει και διευκρινίζει πως, «πολλοί παραγωγοί επιλέγουν τα ελαιόδεντρα που δεν είναι πλέον παραγωγικά, να τα βγάλουν και να τα πουλήσουν με τον τόνο για ξύλα, εγώ όμως δεν τα βλέπω σαν τονάζ ξύλου, για μένα κουβαλάνε μια ιστορία, είναι πλάσματα που έχουν βιώσει πάρα πολλά και θεωρώ πως το DNA όλων αυτών των αρχέγονων δέντρων διαθέτει αρκετές γαιοπροστατευτικές ιδιότητες».

Το μεγαλύτερο σε ηλικία ελαιόδεντρο που διέσωσα είναι 350 ετών

Τα μεγαλύτερο σε ηλικία δέντρο που έχει διασώσει είναι μια ελιά 350 ετών, ενώ η ίδια διατηρεί έναν από τους πιο μεγάλους σε ηλικία ελαιώνες στη Βόρεια Ελλάδα, που χρονολογείται από το 1836 και κληρονόμησε από τους παππούδες της. «Όλα τα δέντρα που έχω διασώσει είναι άνω των 250 ετών, το μεγαλύτερο μετρά περίπου 350 χρόνια ζωής. Για να βρούμε την ηλικία τους, με έναν εμπειρικό τρόπο, μετράμε τους κύκλους στους κορμούς τους. Στην περιοχή των Καλυβίων και του Πολυγύρου, υπάρχουν ελαιόδεντρα άνω των 1000 ετών, σκεφτείτε ότι ακόμα και επί τουρκοκρατίας, οι κάτοικοι της περιοχής, μπόλιαζαν τις αγριελιές για να μπορέσουν να επιβιώσουν», επισημαίνει.

Η υιοθεσία των ελαιόδεντρων στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει κάποια χρόνια πριν και η Ελένη Ζώτου μαζί με άλλους παραγωγούς έχουν βραβευθεί γι’ αυτό το έργο τους, από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για ένα δίκτυο ελαιοπαραγωγών από Κρήτη, Κύπρο και Κέρκυρα. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Ζώτου, το τελευταίο διάστημα, έχουν δείξει σημαντικό ενδιαφέρον για υιοθεσία ελαιόδεντρων από Γαλλία και Αμερική. Έτσι σιγά- σιγά, υπογραμμίζει, υλοποιεί το όνειρό της να γνωρίσουν τη μεγαλόκαρπη ελιά της Χαλκιδικής σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: www.amna.gr

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social