Βιολογικό Αγρόκτημα Σάρλη | Μια διατροφική όαση στην Εύβοια…

Feb 15, 2022 | Agronews, Διατροφικές Αξίες

Το Βιολογικό Αγρόκτημα Σάρλη βρίσκεται σε μία εύφορη κοιλάδα που δημιουργείται από την συμβολή των χειμάρρων Μανικιάτη και Κολέθρας, περιτριγυρισμένο από ένα δάσος αιωνόβιων πλατανιών και μιας χλωρίδας σπάνιων φυτών και βοτάνων.

Έχει άφθονα τρεχούμενα νερά και με τη σπάνια πανίδα μικρών άγριων ζώων δίνει την εικόνα ενός μοναδικού τοπίου.
Η δημιουργία του Αγροκτήματος από την οικογένεια Σάρλη ξεκίνησε από την ιδέα αναβίωσης του παραδοσιακού τρόπου καλλιέργειας των τοπικών προϊόντων καθώς και της αγνής εκτροφής ζώων, καθώς και την επεξεργασία των παραγόμενων προϊόντων, με απόλυτα βιολογικό τρόπο και σεβασμό προς το περιβάλλον.
Στη συνέχεια και μετά από τις παραινέσεις και τις συμβουλές των φίλων και των επισκεπτών επεκτείνεται και στον χώρο της φιλοξενίας κατασκευάζοντας ένα εκπληκτικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής πετρόχτιστο κτίριο δυναμικότητας περίπου είκοσι κλινών διαμορφωμένο σε δωμάτια και σουίτες.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία είναι σε θέση να δώσει σε κάθε φιλοξενούμενο τη δυνατότητα της απόλυτης ανάπαυσης – αναψυχής αλλά και της επικοινωνίας και της συνέχισης των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων στις διακοπές του.

Οι εσωτερικοί χώροι φιλοξενίας είναι εξοπλισμένοι με οικολογικά υλικά άριστης ποιότητας και παρέχουν φιλοξενία από δύο έως έξι άτομα με όλες τις σύγχρονες ευκολίες και επισκεψιμότητα με προδιαγραφές και για ΑΜΕΑ.

Στην κουζίνα του Αγροκτήματος προσφέρονται γεύσεις παραδοσιακής μεσογειακής μαγειρικής, ενώ όλα τα προϊόντα από τις καλλιέργειες του αγροκτήματος είναι πιστοποιημένα και ελεγμένα από την εταιρεία BioHellas και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

     

Οι εξωτερικοί χώροι είναι διαμορφωμένοι για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μικρών και μεγάλων σε μια ευχάριστη διαμονή. Με πέτρινα γεφυράκια, δεντρόσπιτα, χώρους ξεκούρασης, και διαδρόμους περιπάτων, που οδηγούν στις επισκέψιμες εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος (οινοποιείο, ξηραντήριο, συσκευαστήριο, στάβλος, κοτέτσι, θερμοκήπιο, αμπελώνας, ελαιώνας, κ.α.).
Εκτός από τη φιλοξενία, τη διασκέδαση και το καλό φαγητό στο Αγρόκτημα παρέχεται η δυνατότητα ενασχόλησης και εκπαίδευσης στις καθημερινές αλλά και τις εποχικές εργασίες του αγροκτήματος.

Οι φίλοι των σπορ μπορούν να ασχοληθούν επίσης με ιππασία, ποδηλασία βουνού, πεζοπορία, ορειβασία, κυνήγι, ψάρεμα, καθώς και διαδρομές 4Χ4 και εντούρο.

Επίσης υπάρχει υποδομή για τη φιλοξενία συνεδριακού τουρισμού με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, για στελέχη επιχειρήσεων και επιστημονικές ομάδες.

Προϊόντα του Αγροκτήματος Σάρλη

Μερικά από τα βιολογικά προϊόντα που παράγονται στο Αγρόκτημα είναι: Ξηρά σύκα Κύμης Π.Ο.Π., συκοπάστελα, συκοσοκολατάκια, σιρόπι σύκου, σουτζούκι σύκου, μαρμελάδες, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (από τις αιωνόβιες ελιές του αγροκτήματος και παλιές Κυμαϊκές ποικιλίες), κρασιά ερυθρά και λευκά από ντόπιες και ξένες ποικιλίες, ζυμαρικά με αυγά και γάλα παραγωγής του αγροκτήματος, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, καθώς επίσης και ζωικά προϊόντα, πουλερικά, αυγά, τυροκομικά, κ.α.

Ξηρά σύκα Κύμης Π.Ο.Π. ΒΙΟ

Τα σύκα της FARMA SARLI (χωρίς συντηρητικά) είναι μοναδικά γιατί έχουν πολύ λεπτό φλοιό, είναι πολύ γλυκά και τρυφερά και τα διακρίνει ένα ελκυστικό ξανθό χρώμα το οποίο παίρνουν από τον ήλιο την στιγμή που ωριμάζουν επάνω στα δέντρα.
Είναι ένα μοναδικό προϊόν σε διατροφική αξία και λόγω της αποξήρανσης που κάνουμε εμείς στην Farma Sarli η οποία γίνεται κατόπιν μιας μελέτης καθηγητού της γεωπονικής Αθηνών σε ξηραντήριο (από την στιγμή που ανοίγονται, έτσι ώστε να είναι ένα πεντακάθαρο προϊόν).
Λόγω του ότι είναι γεμάτα από μέλι, τα ανοίγουμε για να τα στεγνώσουμε.
Στην συνέχεια τα κλείνουμε ανά δύο και έτσι δημιουργούμε την ασκάδα (τα δύο σύκα παντρεμένα μαζί).
Τα καλλιεργούμε εδώ και δεκαετίες με μεράκι και σεβασμό στην τοπική παράδοση και τα τελικά προϊόντα μας διατηρούνται σε άριστη κατάσταση χωρίς καμία προσθήκη χημικών συντηρητικών.
Τα σύκα περιέχουν τις περισσότερες ίνες (επιθυμητές για την καλή διατροφή) είναι εξαιρετικά διουρητικά και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Ενώ τα φρέσκα σύκα έχουν πολλές θερμίδες σε αντίθεση τα αποξηραμένα έχουν τις χαμηλότερες από τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα.
Είναι ιδανικά για διαιτολογικά προγράμματα.
Επίσης βοηθούν πολύ και στην γονιμότητα.

Σουτζούκι σύκου ΒΙΟ


Το σουτζούκι σύκου το δημιουργούμε από τα ξηρά σύκα μας (σύκα Κύμης Π.Ο.Π. ΒΙΟ) κομμένα και ανακατεμένα με καρύδια πορτοκάλι και κανελογαρύφαλα, διαμορφωμένα σε χοντρό σωλήνα και τυλιγμένα σε σουσάμι.

Ένα εξαιρετικά νόστιμο επιδόρπιο χωρίς συντηρητικά, που συνοδεύει τέλεια τυριά, αλλαντικά, καθώς και ερυθρά ή λευκά κρασιά, ή οποιοδήποτε ποτό της αρεσκείας σας.
Εξαιρετικό προϊόν σύκου με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του, εμπλουτισμένο με φυσικές βιταμίνες από το πορτοκάλι και τα καρύδια του αγροκτήματος και επιπροσθέτως κανελογαρύφαλλα.

Σιρόπι σύκου ΒΙΟ

Το εκχύλισμα των βιολογικών ξηρών σύκων μας (σύκα Κύμης Π.Ο.Π.) αλλά και η διαδικασία που χρησιμοποιούμε εμείς στη Farma Sarli μπόρεσε να δημιουργήσει αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα που συγκρατεί όλα τα ευεργετικά συστατικά αλλά και αρώματα του σύκου.
Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου. Σε πολύ μικρές ποσότητες είναι ικανό να αλλάξει τη γεύση από μία σαλάτα έως ένα γεύμα κόκκινων αλλά και λευκών κρεατικών.
Ιδανικό για σαλάτες, μαγειρευτά και κρεατικά στην κατσαρόλα ή στο φούρνο!

Συκοπάστελο BIO

Δημιουργούμε δύο τέλειες ενεργειακές μπάρες (χωρίς συντηρητικά) με την πάστα των ξηρών σύκων μας (σύκα Κύμης Π.Ο.Π. ΒΙΟ), τα ζυμώνουμε με πορτοκάλι και τα τυλίγουμε σε σουσάμι.
Έχουν την ενέργεια του σύκου από τους πλούσιους φυτικούς υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, 12 εδώδιμες ίνες και προϊόντα που το ένα βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του άλλου, όπως δηλαδή η βιταμίνη C του πορτοκαλιού βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει το σύκο και το σουσάμι.

Το παστέλι μας είναι μία πεντανόστιμη ενεργειακή μπάρα χωρίς λίπος, με διπλάσιες ενδώδιμες ίνες από αυτές που χρειάζεται ένας άνθρωπος σε ημερήσια δόση, δίνοντας του όμως όλη την ενέργεια που χρειάζεται ακόμα και στη άθληση.
Επίσης από την στιγμή που δεν χρησιμοποιούμε καμία άλλη γλυκαντική ουσία μπορεί να καταναλωθεί από ανθρώπους με προβλήματα σακχάρου, όπως και από αυτούς που έχουν αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς.

Συκοσοκολατάκια ΒΙΟ

Τα συκοσοκολατάκια μας είναι απολύτως χειροποίητα.
Το αποτέλεσμα είναι ένα θεϊκό γλύκισμα χωρίς τύψεις για παραπανίσιες θερμίδες μιας και το γλύκισμα αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει στον οργανισμό.
Παίρνουμε τα σύκα ψιλοκομμένα και τα πλάθουμε μικρές μπαλίτσες τοποθετώντας στο εσωτερικό τους καρύδια από το αγρόκτημα. Στην συνέχεια λιώνουμε μαύρη βιολογική σοκολάτα όπου βουτάμε μέσα τα σχηματοποιημένα μπαλάκια σύκου και τα πασπαλίζουμε με τα σπόρια του σύκου.
Έτσι δημιουργούμε μία τέλεια ισορροπία μεταξύ της γλυκύτητας του σύκου και της μαύρης σοκολάτας.
Τα συκοσοκολατάκια της Farma Sarli, είναι ένας ιδανικός “πειρασμός” χωρίς τύψεις για τους φίλους μας με διαβήτη, καθώς περιέχουν απολύτως φυσικά σάκχαρα που δεν επιβαρύνουν το οργανισμό.
Συσκευασμένα σε διάφανη κασετίνα με 8 τεμαχίων.

Άλειμμα σύκου (Μαρμελάδα) ΒΙΟ

Το άλειμμα του σύκου το δημιουργούμε με την πάστα των ξηρών ή των φρέσκων σύκων μας(σύκα Κύμης Π.Ο.Π. ΒΙΟ), άρωμα κανέλας και για γλυκαντική ουσία που βοηθά στο δέσιμο της μαρμελάδας χρησιμοποιούμε το εκχύλισμα των σύκων μας.
Μία ξεχωριστή εύγευστη μαρμελάδα (χωρίς συντηρητικά) που δεν μοιάζει με καμιά, μιας και δεν έχει ίχνος σακχάρου, παρά μόνο τα φυτικά σάκχαρα από τα σύκα μας, με μικρές νότες κανέλας και λεμονιού.
Ένα υπέροχο συνοδευτικό πρωινού χωρίς παραπανίσιες θερμίδες ζάχαρης. Έχει πολλά ευεργετικά συστατικά για το έντερό μας αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό μας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.farmasarli.gr
Αγρόκτημα Σάρλη, Μονόδρι, Εύβοια.
Email: frmsarli@otenet.gr
K: 6972910472
T: 222 303 5504

Επιμέλεια αφιερώματος: Γραμματικού Γλυκερία

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social