Συνεταιρισμός Μανταμάδου Λέσβου: Θετική η αύξηση τιμής στο γάλα | Στα ύψη το κόστος παραγωγής στα αγροτικά προϊόντα

Oct 6, 2021 | Agronews

Θετικό το γεγονός της αύξησης της τιμής του γάλακτος φέτος μετά από πολλά χρόνια που οι τιμές για τον παραγωγό στα νησιά ήταν καθηλωμένες κάτω από το ευρώ, ανησυχία όμως καθώς η αύξηση του κόστους παραγωγής θα παρασύρει και τις τιμές των προϊόντων.

Η κούρσα της τιμής του «λευκού χρυσού» της Λέσβου ξεκίνησε από το 1,13 λεπτά το κιλό ενώ οι προτάσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν το 1,20.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανταμάδου, ενός μικρού τυροκομείου με μεγάλη διείσδυση στην τοπική κυρίως αγορά λόγω των ποιοτικών του προϊόντων, σημείωσε ότι «μετά από χρόνια η τιμή του γάλακτος συμβαδίζει με τις τιμές της στεριανής Ελλάδας και αυτό είναι θετικό για τον παραγωγό. Όμως η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών εξανεμίζει το όποιο όφελος. Ο τόνος το καλαμπόκι από 180 ευρώ εκτοξεύθηκε στα 250 με τάσεις αυξήσεις στα 275 ενώ η μείωση του φόρου για τις ζωοτροφές από 6 στο 3% δεν αρκεί.» Για τους συνεταιριστές φυσικά τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα για το τι θα βάλουν στην τσέπη τους αφού εξαρτάται από τα έσοδα του συνεταιρισμού.

Μόνη λύση για να μείνει κάποιο όφελος στον παραγωγό είναι η μείωση του κόστους παραγωγής που σύμφωνα με τον κύριο Σταμάτη μπορεί να επιτευχθεί με επιδότηση ζωοτροφών αλλά και άλλων αγροτικών εφοδίων.

Και δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές αλλά όλα τα υπόλοιπα που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής. «Αυτές οι αυξήσεις θα παρασύρουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων προς τα πάνω και υπάρχει ο κίνδυνος να  μείνουν απούλητα αγροτικά προϊόντα αφού και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι περιορισμένη» σημειώνει ο κύριος Σταμάτης.

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social