Oι πληθυσμοί των εχθρών των εσπεριδοειδών (κοκκοειδή, αλευρώδεις, τετράνυχοι κ.α.) παραμένουν σε ελεγχόμενα – όχι ιδιαιτέρως ανησυχητικά επίπεδα

Aug 12, 2021 | Γεωργία | Κτηνοτροφία

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαϊας ενημερώνει τα ακόλουθα:
Για τις περιοχές: ΑΧΑΪΑΣ, ΗΛΕΙΑΣ, ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, ΙΘΑΚΗΣ



Διαπιστώσεις:
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει από το δίκτυο συνεργατών μας φαίνεται ότι οι πληθυσμοί των εχθρών των εσπεριδοειδών (κοκκοειδή, αλευρώδεις, τετράνυχοι κ.α.) παραμένουν σε ελεγχόμενα όχι ιδιαιτέρως ανησυχητικά επίπεδα.



Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο των επισκοπήσεων για το έτος 2021 επιβεβαιώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Aleurocanthus spiniferus (Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης) σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας (Παναιτώλιο, Αβώρανης, Καινούργιο, Μυρτιά) καθώς και σε περιοχές του Ν. Άρτας σε εσπεριδοειδή, αμπέλι και τριανταφυλλιές.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό εχθρό των εσπεριδοειδών με πολλούς άλλους επίσης ξενιστές όπως το αμπέλι, οι τριανταφυλλιές, η συκιά, η ροδιά, η μηλιά, η αχλαδιά, η μουριά, η δάφνη, ο κισσός, η ιτιά κλπ, ενώ εγκαθίσταται εύκολα σε καλλιέργειες, φυσική βλάστηση και σε αστικό πράσινο (πάρκα, ιδιωτικοί κήποι κλπ).
Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης είναι επιβλαβής οργανισμός καραντίνας ο οποίος πρέπει να εντοπίζεται εγκαίρως κατά την εμφάνισή του σε νέες περιοχές.
Το έντομο περνάει από διάφορα στάδια (αυγό, προνύμφη, νύμφη ) μέχρι την ενήλικη πτερωτή μορφή του. Διακρίνεται από τους άλλους αλευρώδεις γιατί οι νύμφες του δηλαδή η ακίνητη μορφή του είναι μαύρου χρώματος με αγκαθωτές απολήξεις και περιβάλλεται από ζώνη λευκού χρώματος. Επιπλέον το σώμα τους καλύπτεται από λευκές κηρώδεις εκκρίσεις. Τα ενήλικα πτερωτά άτομα έχουν μεταλλικό γκρι-μπλε χρώμα εναποθέτουν τα αυγά τους στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, τρέφονται από αυτά μυζώντας τους χυμούς τους και όταν ενοχληθούν πετάνε.
Στα μελιτώδη εκκρίματά τους επικάθονται μύκητες (η γνωστή καπνιά), οι οποίοι παρεμποδίζουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα των φυτών, γεγονός που οδηγεί σε σταδιακή εξασθένηση αυτών.
Το μαύρισμα των καρπών υποβαθμίζει την ποιότητα τους και τους καθιστά μη εμπορεύσιμους.

Μέτρα αντιμετώπισης:
1. Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (πολλαπλασιαστικό υλικό, καρπούς από μολυσμένα δένδρα, άνθη κλπ) ειδικότερα από τις επιβεβαιωμένες περιοχές.
2. Διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκο μόνο με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
3. Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών.
4. Επεμβάσεις με ήπια προς τα ωφέλιμα έντομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στα αρχικά στάδια της προβολής καθώς και κατά τη χειμερινή περίοδο έως την άνοιξη πριν την εμφάνιση των ενηλίκων.
5. Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Είναι σημαντικό να περιοριστεί και να αποφευχθεί η επέκταση του επιβλαβούς αυτού οργανισμού καραντίνας.

Γι ́ αυτό το λόγο πρέπει να επαγρυπνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή οι πολίτες που διατηρούν στους κήπους τους εσπεριδοειδή ή καλλωπιστικά φυτά, τα κέντρα κήπου, τα φυτώρια, οι καλλιεργητές ευπαθών καλλιεργειών, το γεωπονικό προσωπικό των ευρύτερων περιοχών και οι εξαγωγείς που διακινούν εσπεριδοειδή.
Καλούμε τους παραγωγούς σε συχνή επιθεώρηση των οπωρώνων τους, ώστε σε περίπτωση που εντοπίσουν πιθανή προσβολή από τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, να ενημερώσουν άμεσα το Τμ. Ποιοτικού – Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας της οικείας της ΔΑΟΚ που ανήκουν ή την Υπηρεσία μας.

Οι πληθυσμοί της Κόκκινης Ψώρας και του Ψευδόκκοκου σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας στην ευρύτερη περιοχή, κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα.
Συνδυασμένη καταπολέμηση των παραπάνω εχθρών άμεσα, μόνο στα δενδροκομεία που διαπιστώνονται προσβολές. Σύμφωνα με τη λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων που έχει αναρτηθεί σε παλαιότερο δελτίο.
Οι θερινοί πολτοί και τα λάδια χρησιμοποιούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό με ένα εντομοκτόνο. Επίσης δεν καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα και ενδείκνυνται για τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται βιολογική καταπολέμηση.
Συνιστάται καλό λούσιμο των καρπών. Σε σοβαρές περιπτώσεις να επαναληφθεί ο ψεκασμός μετά 15 ημέρες. Παράλληλα με τη χημική καταπολέμηση συνιστώνται και κλαδέματα που συντελούν στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δένδρων.

Οι προσβολές από τα δύο έντομα είναι περιορισμένες.
Η αντιμετώπιση των παραπάνω εχθρών με καλλιεργητικά μέτρα ή χημικές επεμβάσεις όπως αναφέρονται σε προηγούμενα δελτία μας.
Εφαρμόστε μόνο με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα από τη λίστα εγκεκριμένων εντομοκτόνων.

Οι καρποί προσβάλλονται από το έντομο όταν αρχίζει να αλλάζει το χρώμα τους, ωριμάζουν πρόωρα και πέφτουν. Μπορεί να γίνει ψεκασμός κάλυψης ή δολωματικός ψεκασμός. Για ψεκασμούς κάλυψης θα ενημερώσουμε σε επόμενα δελτία μας. Ο δολωματικός ψεκασμός δεν καταστρέφει τα ωφέλιμα έντομα. Η εφαρμογή του δολωματικού ψεκασμού γίνεται στην περίμετρο του κτήματος, σε φράκτες, θάμνους καθώς και στο νότιο τμήμα της κόμης των δένδρων σε ύψος 1 – 2 μ, κατά προτίμηση σε κλάδους που δεν έχουν καρπούς. Στις υπερπρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μανταρινιάς, εφόσον γίνει δολωματικός ψεκασμός, συνιστάται να αρχίσει με την αλλαγή του χρώματος των καρπών και να επαναλαμβάνεται κάθε 7-10 ημέρες.

Τα δίφορα δένδρα των λεμονιών βρίσκονται στα στάδια του μπουμπουκιού, της ανθοφορίας ή του μικρού καρπού. Δεν χρειάζεται καταπολέμηση παρά μόνο στα δενδροκομεία που διαπιστώνονται συνήθως σοβαρές προσβολές. Φυτοπροστασία σύμφωνα με τα σκευάσματα στη λίστα εντομοκτόνων που έχει αναρτηθεί.

 

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social