Μία ακόμα διάκριση για το ελαιόλαδο των Βιοκαλλιεργητών Σητείας

Jan 5, 2022 | Ελαιοτεχνία

Άλλη μία σημαντική διάκριση για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας απέσπασε η εταιρεία «Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε.» με έδρα το Τοπλού. Ο λόγος για την διάκριση TOP 50- 2022, με την οποία εντάσσεται στον κατάλογο επιλογών που επιμελείται κάθε χρόνο η συντακτική ομάδα του «Ελαίας Καρπός» αναδεικνύοντας τις ετικέτες ελληνικού ελαιολάδου που προσθέτουν υπεραξία στο προϊόν και προάγουν την επιχειρηματικότητα στον κλάδο.

Είναι το αποτέλεσμα μίας συνεχούς προσπάθειας αφού, όπως τόνισε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σκαρβέλης και Πρόεδρος της εταιρείας Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε., «ανέκαθεν μέλημά μας ήταν -και εξακολουθεί ασφαλώς να είναι- η προώθηση του τοπικού μας “θησαυρού”.

Επιθυμία και στόχος της εταιρείας είναι να γίνει γνωστή και να προωθήσει τα παραγόμενα προϊόντα και παράλληλα να ενισχύσει την φήμη του ήδη παγκοσμίως γνωστού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου Κρήτης. Για τους λόγους αυτούς, κάθε χρόνο συμμετέχουμε σε διεθνώς γνωστούς διαγωνισμούς ελαιολάδου, αποσπώντας συνεχώς διακρίσεις για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουμε.

Η βράβευση αυτή από την Συντακτική Ομάδα του περιοδικού “Ελαίας Καρπός” είναι -μπορούμε να πούμε- άλλο ένα λιθαράκι στην συνολική προσπάθειά μας για να αναδείξουμε τα προϊόντα της περιοχής μας και να τα κατατάξουμε εκεί που πραγματικά ανήκουν. Ο συνδυασμός του ευρέως γνωστού Brand Name “Toplou Monastery” σε συνδυασμό με το εξαιρετικό προϊόν που παράγουμε στην περιοχή μας, βοήθησε σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική διάκριση».

Οι διακρίσεις του 2021

Η συγκεκριμένη, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι η μοναδική που απέσπασε η εταιρεία στην διάρκεια  του τελευταίου έτους. Προστίθεται όμως σε όσες έχουν προηγηθεί αναδεικνύοντας το εξαιρετικό επίπεδο ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

«Πράγματι και την τρέχουσα χρονιά που σε λίγες ημέρες τελειώνει αλλά και τις προηγούμενες συμμετείχαμε σε αρκετούς διαγωνισμούς ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου. Στην εκκίνηση της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου η εταιρεία απέσπασε ένα χρυσό βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό στο Dubai, για το πρωτοεμφανιζόμενο Βιολογικό Αγουρέλαιο που παρήχθη από τους ελαιώνες του Μοναστηριού. Ακολούθησε το βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό του Βερολίνου για το Βιολογικό Εξαιρετικό Ελαιόλαδο “Toplou Monastery” και η χρονιά συνεχίστηκε με την ιδιαίτερα σημαντική διάκριση για την διατροφική αξία του Βιολογικού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας με την ονομασία “Θείον Έλαιον”. Ένα προϊόν για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, μιας και αναδεικνύει στο μέγιστο τα ποιοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της περιοχής μας. Τέλος η χρονιά κλείνει με αυτή τη διάκριση από το περιοδικό “Ελαίας Καρπός”, το οποίο και κατατάσσει το “Toplou Monastery”- Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας, στα κορυφαία 50 ελαιόλαδα για το 2022», σημείωσε ο πατήρ Αμβρόσιος.

Ποσότητα και ποιότητα

Καθώς η τρέχουσα ελαιοκομική περίοδος εξελίσσεται αναφέρθηκε στην διαμορφούμενη κατάσταση -από την έναρξη της σαιζόν και μέχρι στιγμής, για τα ζητήματα της ποσότητας, της ποιότητας αλλά και των τιμών. Όπως υπενθύμισε, η ελαιοκομική περίοδος για τους βιοκαλλιεργητές της ελιάς ξεκινάει νωρίτερα. «Έτσι το ελαιοτριβείο της εταιρείας μας ξεκίνησε φέτος τη λειτουργία του στις 26 Οκτωβρίου και έως και σήμερα συνεχίζει να αλέθει ελιές που φέρνουν βιοκαλλιεργητές της ελιάς από την περιοχή της Σητείας αλλά και από άλλες περιοχές του νομού. Από πριν την εκκίνηση της ελαιοκομικής περιόδου ήταν γνωστό ότι στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι ποσότητες του προς παραγωγή ελαιολάδου θα ήταν μειωμένες με την περυσινή αρκετά “καλή χρονιά”.

Η ποσότητα του Βιολογικού ελαιολάδου που θα παράξουμε στο ελαιοτριβείο υπολογίζουμε να είναι κατά 30% -40% μικρότερη με την περυσινή. Οι ζέστες του Απριλίου- Μαΐου δεν ωφέλησαν την καρπόδεση, με αποτέλεσμα η καλή αρχική ανθοφορία να μην μεταφραστεί σε ανάλογη παραγωγή. Από την άλλη, οι ζέστες του καλοκαιριού βοήθησαν στην κάπως μειωμένη δακοπροσβολή, με αποτέλεσμα η ποιότητα (χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά) του παραγόμενου ελαιολάδου, να είναι ιδιαίτερα καλή», εξήγησε.

Τιμές

«Όσον αφορά την εκτίμηση για τις τιμές του ελαιολάδου», πρόσθεσε ο πατήρ Αμβρόσιος, «μπορούμε να πούμε τα εξής: Σίγουρα οι τιμές που ζητούνται από τα συμβόλαια των μεγάλων εταιρειών δεν ανταποκρίνονται στην σχέση ποιότητας-τιμής του προϊόντος της περιοχής μας. Είναι μία περίοδος έντονων ζυμώσεων σε διεθνή επίπεδο αλλά περιμένουμε σχετικά σύντομα να υπάρχει μία πιο σαφής εικόνα για τις τιμές του Κρητικού ελαιολάδου και ειδικά του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου Κρήτης»

Ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού έστειλε τις πιο εγκάρδιες ευχές προς όλους, για υγεία κι αγάπη.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

ΠΗΓΗ: www.anatolh.com

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social