Ιταλία: Οι μέλισσες… «φρουροί» του περιβάλλοντος

Jun 7, 2022 | Μέλισσα

Από το 2018, μέλη των Carabinieri, δηλαδή της ιταλικής αστυνομίας που διαθέτει μια ειδική μονάδα επιφορτισμένη με την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος– φροντίζουν τις μέλισσες που ζουν στην οροφή του κτιρίου όπου στεγάζεται η έδρα της υπηρεσίας στο κέντρο της Ρώμης.

Το έργο έχει παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια περιοχή.

Η Ιταλική Ομοσπονδία Μελισσοκομίας που διαχειρίζεται τις αστικές μελισσοκομικές δραστηριότητες στην ιταλική πρωτεύουσα λαμβάνει επίσης μέρος.

Η Ρώμη έχει γίνει μια πρωτοποριακή πόλη στην Ευρώπη όσον αφορά τη διατήρηση αποικιών μελισσών σε αστικές περιοχές.

Οι Carabinieri – επένδυσαν πρόσφατα 500.000 ευρώ για να επεκτείνουν τη χρήση της μελισσοκομίας για την παρακολούθηση της αστικής ρύπανσης στην υπόλοιπη χώρα.

Πιστεύουν ότι αυτό που δημιούργησαν είναι ένα μοντέλο που θα μπορούσε να εξαχθεί και να αναπαραχθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ένα από τα κύρια καθήκοντα των ιταλικών αστυνομικών δυνάμεων, δηλαδή των Καραμπινιέρι, είναι η παρακολούθηση του περιβάλλοντος. Αλλά αξιοποιείται ένας νέος τρόπος που περιλαμβάνει τη χρήση των μελισσών ως δεικτών βιοποικιλότητας. Εξερευνούν μια περιοχή η οποία από 1,5 έως και 2 χλμ. Έτσι εμείς μπορούμε να συλλέξουμε χρήσιμες πληροφορίες σε σχέση με ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους που μπορεί να υπάρχουν μέσα στις πόλεις, όπως οι διοξίνες και άλλοι», εξηγεί στο euronews ο αντισυνταγματάρχης Τζιανκάρλο Παπίτο, από τη διοίκηση της Μονάδας Δασών και Περιβάλλοντος.

Με άλλα λόγια, οι μέλισσες χρησιμοποιούνται ως φρουροί για την καλύτερη αξιολόγηση της υγείας του περιβάλλοντος.

«Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης, βοηθά στη βελτίωση της αστικής διαβίωσης και επηρεάζει τις πολιτικές αποφάσεις με τρόπο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας και την υγεία των πολιτών μας», υπογραμμίζει ο διοικητής της μονάδας δασών και περιβάλλοντος των Carabinieri, Πιέτρο Αντόνιο Μάρτζο.

Γιατί να επιλέξετε να υλοποιήσετε ένα τέτοιο πρόγραμμα σε μια πόλη;. Θέτουμε την ερώτηση στον Πρόεδρο της Ιταλικής Ομοσπονδίας Μελισσοκομίας που συμμετέχει επίσης στην πρωτοβουλία.

Ο Ραφαέλε Τσιρόνε απαντά: «Οι πόλεις είναι εκ φύσεως πλούσιες σε φυτική βιοποικιλότητα….για παράδειγμα, υπάρχουν τα μπαλκόνια, όπου οι πολίτες φροντίζουν πολλά διαφορετικά φυτά…ή κήπους και πράσινες αστικές περιοχές. Αυτά είναι γεμάτα με είδη που είναι ελκυστικά για τις μέλισσες. Τόσο το νέκταρ όσο και η γύρη που παράγεται στη Ρώμη μας λένε ότι η πόλη έχει μεγάλη ποικιλία λουλουδιών».

Το μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι η επένδυση περισσότερων πόρων για την επέκταση του έργου στην υπόλοιπη χώρα και ακόμη και πέρα από αυτήν.

«Η Ιταλία θα μπορούσε να γίνει η πρώτη πιλοτική περίπτωση και ό,τι έχει επιτευχθεί εδώ θα μπορούσε να αναπαραχθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη», σημειώνει ο αντισυνταγματάρχης Παπίτο.

Και παρά τις εκ του αντιθέτου εκτιμήσεις – φαίνεται ότι η μελισσοκομία είναι μια ευχάριστη εμπειρία.

«Το να δουλεύεις με τις μέλισσες είναι ένας κόσμος διαφορετικός… είναι τόσο ειρηνικό! Και φυσικά πρέπει να σου αρέσει η δουλειά γιατί υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.. οι μέλισσες δεν θα γίνουν ποτέ οι καλύτεροι φίλοι με τους ανθρώπους», εξηγεί ο λοχίας Αλεάνγτρο Σκιούντζι

Μπορεί να είναι μια σχέση αγάπης-μίσους – αλλά οι μέλισσες βοηθούν τόσο τον πλανήτη όσο και την ανθρωπότητα.

Η ανταποκρίτρια του euronews στη Ρώμη, Τζόρτζια Ορλάντι, μεταδίδει ότι «στο εγγύς μέλλον η διατήρηση αποικιών μελισσών σε αστικές περιοχές θα μπορούσε να επιτρέψει στις πόλεις να φτάσουν σε επισιτιστική αυτάρκεια».

ΠΗΓΗ: gr.euronews.com

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social