Η τιμή του GLYPHOSATE έχει εκτοξευτεί! Τι συμβαίνει?

Nov 6, 2021 | Γεωργία | Κτηνοτροφία

Η αύξηση των τιμών της γλυφοσάτης το 2021 είναι πράγματι αρκετά ανησυχητική.

Από την αρχή 2021 έως τον Οκτώβρη η τιμή του Glyphosate αυξήθηκε πάνω από 200% παγκοσμίως και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω της ισχυρής ζήτησης και του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Οι επαγγελματίες του κλάδου πιστεύουν ότι η αύξηση της τιμής του glyphosate οφείλεται κυρίως στην περιορισμένη παραγωγική ικανότητα και στην αυξημένη ζήτηση, η οποία υπερβαίνει την προσφορά.

Από την πλευρά της προσφοράς, η τρέχουσα παγκόσμια ικανότητα παραγωγής glyphosate είναι περίπου 1,1 εκατομμύρια τόνοι ετησίως. Εκτός από την ετήσια δυναμικότητα 380.000 τόνων της Monsanto, η υπόλοιπη ετήσια δυναμικότητα 700.000 τόνων βρίσκεται στην Κίνα, περισσότερο από το 80% της οποίας εξάγεται κυρίως στη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αργεντινή.
Από την πλευρά της ζήτησης, από το 2020, όλες οι χώρες έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στην επισιτιστική ασφάλεια λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών παγκοσμίως και των επιπτώσεων του COVID-19. Ως εκ τούτου, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται.

Γιατί εκτοξεύθηκαν οι τιμές του Glyphosate?

Η συνέπεια αυτής της αύξησης οφείλεται σε μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν στις αρχές του 2020.

Ο μαραθώνιος των αυξήσεων των τιμών της γλυφοσάτης ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020. Αιτία ήταν οι ξαφνικές πλημμύρες στην Κίνα λόγω της υπερχείλισης της ροής του ποταμού Yang-Tze, παραλύοντας πόλεις κατά μήκος του ποταμού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής σημαντικής αγροχημικής βιομηχανίας σε αυτή τη χώρα.

Εκτός από την Κίνα, ο τυφώνας IDA προκάλεσε σοβαρές ζημίες και επηρέασε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας του αμερικανικού εργοστασίου της Monsanto στις ΗΠΑ.
Το περιστατικό ώθησε τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας να αυξήσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο για την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Η ζήτηση για φυσικό αέριο σε μεγάλες ποσότητες έχει έμμεσο αντίκτυπο στην αγροχημική βιομηχανία.

Μέσα σε όλα αυτά η επανεμφάνιση του Covid-19 είχε επίσης μια πιο συνεπή συμβολή στο φαινόμενο της αύξησης των τιμών της γλυφοσάτης. Η εφαρμογή μιας πολιτικής lockdown, για παράδειγμα, έχει ακριβώς αντίκτυπο στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας σε όλο τον κόσμο.

Αρκετές πηγές αναφέρουν ότι η αύξηση στις τιμές της γλυφοσάτης προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του 2022, όπως ο Covid-19 προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το επόμενο έτος.
Εκτός αυτού, η μη ισορροπημένη ζήτηση και η διαθεσιμότητα του glyphosate συνολικά θα έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στη βιομηχανία αγροχημικών.

της Γραμματικού Γλυκερίας

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social