Η ανάλυση του εδάφους δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τις ποσότητες και το είδος λιπάσματος που πρέπει να προστεθεί στο έδαφος για να καλυφθούν οι ανάγκες της καλλιέργειας σε θρεπτικά.
Άζωτο (Ν)
Σε φτωχά σε άζωτο (Ν) εδάφη κάτω από 1,5 Κγρ./στρ. τα φυτά στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε Ν. Την περίοδο αυτή μέχρι τον σχηματισμό των φυματίων και την έναρξη της αζωτοδέσμευσης το φυτό χρησιμοποιεί τις ποσότητες του εδαφικού Ν.
Στα εδάφη που υπάρχει έλλειψη Ν μπορούμε να προσθέσουμε μικρές ποσότητες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η προσθήκη αζώτου (Ν), στην κατάλληλη μορφή και ποσότητα για την έναρξη του σχηματισμού φυματίων θέλει γνώση των απαιτήσεων της καλλιέργειας σε Ν και την καλή ερμηνεία της εδαφοανάλυσης.
Σε κανονικές συνθήκες η φακή δεν έχει ανάγκη από αζωτούχο λίπανση γιατί το φυτό χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του το Ν της ατμόσφαιρας που δεσμεύεται κατά την διάρκεια της βλαστική περιόδου από τα Ν-βακτήρια που σχηματίζουν φυμάτια στις ρίζες της.
Όμως ο σχηματισμός φυματίων και η λειτουργία της αζωτοδέσμευσης αποκαθίσταται περίπου 2 εβδομάδες μετά το φύτρωμα. Στο διάστημα αυτό αν υπάρχει έλλειψη Ν πρέπει να προστεθεί. Γιατί η έλλειψη έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάπτυξης και τα φυτά εμφανίζουν χλώρωση και δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα ζιζάνια. Επίσης εξαιτίας της κακής ανάπτυξης των ριζών τους η αποκατάσταση της σχέση φυτού/Ν-βακτηρίων καθυστερεί πολύ. Ενώ αντίθετα, όταν η ποσότητα του εδαφικού αζώτου ξεπεράσει τα 5κγρ./στρ. πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα έως και διακοπή της διαδικασίας σχηματισμού φυματίων και της Ν-δέσμεση.
Στα γόνιμα εδάφη δεν απαιτείται ούτε προσθήκη αζώτου έναρξης ούτε εμβολιασμός τους με κατάλληλους βιότυπους αζωτοβακτηρίων.
Φώσφορος (P)
Αν και οι φακές καλλιεργούνται σε φτωχά σε φώσφορο εδάφη η καλλιέργεια αντιδρά θετικά στην προσθήκη φωσφόρου αυξάνοντας τις αποδόσεις. Βοήθα στον σχηματισμό πλούσιου ριζικού συστήματος και στην δέσμευση του αζώτου.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Η πυκνότητα των φυτών της καλλιέργειας μπορεί να υποστεί ζημία αν κατά την σπορά ο σπόρος έλθει σε επαφή με τα φωσφορούχα λιπάσματα.
Τα κοκκώδη λιπάσματα να τοποθετούνται 2-2,5 περίπου εκ. χαμηλότερα και πλάγια του σπόρου.
Προσθήκη 1,8 έως 4 κιλά P ανά στρ. ανάλογα με τον ωφέλιμο φώσφορο του εδάφους και την φωσφοροδεσμευτική ικανότητα του εδάφους δίνει συνήθως ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Κάλιο (Κ)
Στα ελληνικά εδάφη σπάνια είναι απαραίτητη. Το κάλιο βοηθά στην βραστηκότητα της φακή.
Αν κάποιοι αγροί έχουν έλλειψη καλίου συνίσταται η προσθήκη με την μορφή χλωριούχου καλίου.
ΥΑΑΤ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ