Η ιχνηλασιμότητα στην κτηνοτροφία – H περίπτωση της Φάρμας Δανιά, της ουλοκερατικής αίγας και της εφαρμογής Digitanimal

May 10, 2022 | Γεωργία | Κτηνοτροφία

Η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων έχει μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή σημασία για τον καταναλωτή. Είναι κάτι σαν ένα «πιστοποιητικό ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης» ανάμεσα σε αυτόν και τον παραγωγό. Είναι η απόδειξη ότι ισχύουν όλα όσα ισχυρίζεται η ετικέτα για την καταγωγή και την ποιότητα των τελικών προϊόντων.

Η Φάρμα Δανιά

Η Φάρμα Δανιά είναι μια περίπτωση εκτροφέα όπου μέσω ψηφιακών εφαρμογών και συγκεκριμένα μέσω της εφαρμογής Digitanimal και ο παραγωγός μπορεί να παρακολουθήσει και να καταγράψει τις κινήσεις και τις συνθήκες βόσκησης του ζώου μέσα στο βοσκοτόπι. Αυτή η πληροφορία, τεκμηριωμένη και αποδεδειγμένη περνάει στον καταναλωτή. Έτσι, τα διατροφικά και γευστικά πλεονεκτήματα του κρέατος και των προϊόντων της Ουλοκερατικής Αίγας περνά από τη φάρμα στο τραπέζι της κάθε οικογένειας.

Η ΦΑΡΜΑ ΔΑΝΙΑ στη Λειβαδιά έχει στόχο τη διατήρηση της αυτόχθονης της ουλοκερατικής αίγας, μέσα από την εκτατική βόσκηση σε ανοιχτά βοσκοτόπια, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του περιβάλλοντος. Η πεδιάδα της Λιβαδειάς περιβάλλεται από βουνά, μια διαμόρφωση εδάφους που συγκρατούσε τα νερά και διαμόρφωσε τη λίμνη Κωπαϊδα. Με την αποξήρανση της σχηματίστηκαν εύφορα εδάφη για αγροτικές καλλιέργειες και για εύφορους βοσκότοπους. Η ορθή διαχείριση των βοσκοτόπων έχει ως αποτέλεσμα την αναγέννηση της βοσκήσιμης ύλης.

Η ουλοκερατική αίγα

Ο Δημήτρης Δανιάς στη φάρμα του διαφυλάσσει τις ουλόκερες ελληνικές αίγες, δίνοντας την ευκαιρία σε επιστημονικές ομάδες να καταγράψουν τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά του ζώου.  Η φυλή διατηρεί την καθαρότητά της χωρίς να έχει αναμειχθεί με άλλες ελληνικές ή εισαγόμενες φυλές. Οι φροντίδα της φάρμας για ελεγχόμενες συζεύξεις χωρίς αιμομιξίες, έχουν συντηρήσει τον πληθυσμό του κοπαδιού, χωρίς να έχουν αλλοιωθεί τα χαρακτηριστικά του.

Μια από τις ιδιαιτερότητες των ουλόκερων, που τις καθιστά ξεχωριστές με την πρώτη ματιά, είναι το σχήμα των κεράτων τους. Ο χαρακτήρας των ουλόκερων είναι δύσκολος, αφού πρόκειται για ζώα πολύ ανεξάρτητα, που έχουν προσαρμοστεί γενιές τώρα στην εκτατική εκτροφή και στο μικροκλίμα της περιβάλλοντος της Λιβαδειάς.

Η χλωρίδα των βοσκοτόπων πλούσια, περιλαμβάνει περισσότερα από 100 ενδημικά βότανα, που χαρίζουν φίνα γεύση στο γάλα και υψηλή διατροφική αξία. Τα ζώα διαβιούν στην ευρύτερη περιοχή Παρνασσού και Ελικώνα, που φημίζεται για την βιοποικιλότητα της και την καθαρότητα του περιβάλλοντος.

Ο γευστικός πλούτος της ουλοκερατικής αίγας

Από ρεπορτάζ της Σίσσυς Νίκα «Η συνάντηση με τον πρωτοπόρο αιγοτρόφο τρίτης γενιάς, Δημήτρη Δανιά και η γνωριμία με την αρχέγονη φυλής της ουλοκερατικής αίγας, που είναι εκτατικής εκτροφής, ήταν  εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η φάρμα του ξεχωριστή, με καινοτόμες εφαρμογές, αφού η ευζωία των ζώων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εκτροφή τους. Τα ζώα του απέχουν των αντιβιοτικών με τη βοήθεια μικροοργανισμών που μπαίνουν στο νερό, αλλά και βιολογικών συμπληρωμάτων ζωοτροφών. Το κρέας και το γάλα που παράγουν είναι εξαιρετικής ποιότητας…» «Το κρέας ουλόκερων αιγών είναι πολύ νόστιμο και μου θύμισε κυνήγι με πλούσια και μεστή γεύση…»

Δημήτρης Δανιάς «Η ευζωία, η καινοτομία και η ιχνηλασιμότητα είναι τα τρία στοιχεία που αφορούν τον καταναλωτή, αφού με αυτά μπορεί να πληροφορηθεί για την πορεία των προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής «από τη φάρμα στο πιάτο», δηλώνει ο Δημήτρης Δανιάς. «Το γάλα τους είναι εξαιρετικής ποιότητας με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να «δώσει» εκλεκτά γαλακτοκομικά και τυριά. Το γάλα αυτό μας συνδέει με τις αξίες του χθες της οικογένειας μας , που κατέχει άριστα τα μυστικά της κτηνοτροφίας τρεις γενιές τώρα…», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η εφαρμογή της ευφυούς κτηνοτροφίας και της ιχνηλασιμότητας στη Φάρμα Δανιάς

Η ψηφιακή εφαρμογή Digitanimal που χρησιμοποιεί η ΦΑΡΜΑ ΔΑΝΙΑ είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα υπηρεσιών που αποτελείται:

Α) από φορητές συσκευές IoT που φοριούνται σε κάθε ζώο και

Β) μια πλατφόρμα cloud στην οποία ο κτηνοτρόφος παρακολουθεί την πορεία και την κίνηση του κάθε ζώου, τη θερμοκρασία, τα χιλιόμετρα, καθώς και την τοποθεσία που βρίσκεται σε πραγματικό χρόνο μέσω Internet of Things συσκευών καταγραφής και γεωεντοπισμού (GIS).

Επιπρόσθετα, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση και την υγεία του κάθε ζώου. Αυτή η πληροφορία τον βοηθά να διασφαλίσει την καλή ποιότητα γαλακτοκομικών προϊόντων, την υγεία του κοπαδιού και της παραγωγής κρέατος. Όλα αυτά καταγράφονται ψηφιακά σε πραγματικό χρόνο και αποτελούν την ταυτότητα των προϊόντων της φάρμας. Ουσιαστικά μιλάμε για ιχνηλασιμότητα στην ευφυή κτηνοτροφία.

Επιστημονική έρευνα για την ουλοκερατική αίγα

Η ΦΑΡΜΑ ΔΑΝΙΑ συνεργάζεται με πανεπιστημιακούς φορείς. Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Θεοφύλακτος Μασούρας, μελετά το πρωτόγαλα των αιγών για την αξιοποίησή του και η Δρ. Βίκυ Κρυσταλλίδου της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, έχει εγκαταστήσει στα ζώα GPS, ώστε να γνωρίζουν που ακριβώς βρίσκονται και να οριοθετούνται τα βοσκοτόπια, στα οποία έχουν το δικαίωμα βόσκησης.

Σημαντική είναι πρωτοβουλία της ΦΑΡΜΑΣ ΔΑΝΙΑ για την γενετική κατάταξη της φυλής, μιας πρωτοβουλίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταυτοποίηση ουλοκερατικής με Herdbook φυλής. Από τα αποτελέσματα έρευνας του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας προκλήθηκε το ενδιαφέρον συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών της Νοτίου Ιταλίας και της Βορείου Ισπανίας, για περαιτέρω έρευνα αφού πιστοποίησαν την γενετική συνάφεια της ελληνικής ουλόκερης αίγας, με την ιταλική Girgentana και την ισπανική Palmera.

Δημήτρης Δανιάς «…οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας ένα καθαρότερο περιβάλλον, να διασφαλίσουμε την ευζωία των αυτόχθονων φυλών ζώων, να διαφυλάξουμε τις γηγενείς ποικιλίες καρπών της γης, αναδεικνύοντας το γαστρονομικό μας πολιτισμό και την παραδοσιακή μας κληρονομιά.»

ΠΗΓΕΣ: inofa.gr. emvolos.gr

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social