Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου
Μύγα Μεσογείου, (Ceratitis capitata)
Στο δίκτυο παγίδευσης σημειώνεται αύξηση των συλλήψεων της μύγας. Η μύγα προσβάλει τους καρπούς όταν είναι ώριμοι ή σχεδόν ώριμοι.
Στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών η ωρίμανση αρχίζει με το ξεθώριασμα του πράσινου χρώματος (αποπρασινισμός).
Οι προσβεβλημένοι καρποί διακρίνονται καθώς κιτρινίζουν πρόωρα και πέφτουν.
Η καταπολέμηση της μύγας έχει προληπτικό χαρακτήρα και στοχεύει στη μείωση του πληθυσμού πριν την ωοτοκία. Ποικιλίες με λεπτό φλοιό είναι περισσότερο ευαίσθητες στις προσβολές.
Μέτρα αντιμετώπισης:
Είναι κατάλληλη περίοδος για την έναρξη καταπολέμησης με τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης. Η εφαρμογή ετοιμόχρηστων παγίδων «προσέλκυσης – θανάτωσης» ή «προσέλκυσης – παγίδευσης» έχει δράση εκλεκτική χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον και τους καταναλωτές, προτείνεται και για βιολογικές καλλιέργειες. Η μέθοδος είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν η ανάρτηση των παγίδων γίνεται πριν την πλήρη ωρίμανση των καρπών και έχει ευρεία εφαρμογή στην περιοχή. Όταν δεν εφαρμόζεται εκτεταμένα ή ομαδικά θα πρέπει να ενισχύεται η περίμετρος του αγρού με επιπλέον παγίδες. Η άριστη πυκνότητα και οι οδηγίες ανάρτησης αναγράφονται στη συσκευασία από τον κατασκευαστή.
Οι προσβεβλημένοι καρποί εσπεριδοειδών ή άλλων καρποφόρων δέντρων ξενιστών της μύγας που βρίσκονται στον αγρό πρέπει να συλλέγονται και να παραχώνονται ή να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.
Οι ψεκασμοί κάλυψης γίνονται σε ώριμους καρπούς ανάλογα με την ένταση της προσβολής. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή πρέπει να τηρείται αυστηρά για να μην υπάρχουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών στους καρπούς.
Κόκκινη Ψώρα, (Aonidiella aurantii)
Παρλατόρια, Μαύρη ψώρα, (Parlatoria zizyphi)
Μυτιλόμορφη Ψώρα, (Lepidosaphes beckii)
Διαπιστώνονται τα μέγιστα στους πληθυσμούς των νεαρών βιολογικών σταδίων της φθινοπωρινής γενιάς των κοκκοειδών που είναι ευαίσθητα στη χημική αντιμετώπιση.
Συστήνεται άμεσα επέμβαση στα δέντρα που παρουσιάζουν έντονες προσβολές. Να προτιμηθούν σκευάσματα χαμηλής τοξικότητας με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα. Λόγω των υψηλών για την
εποχή θερμοκρασιών πρέπει τα παραφινικά λάδια να χρησιμοποιούνται σε δέντρα καλά ποτισμένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση για να μην προκαλούνται φαινόμενα φυτοτοξικότητας.
Ψευδόκοκκος: (Planococcus citri)
Παρουσιάζονται έντονες προσβολές σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία και δέντρα με πυκνή βλάστηση. Στα μελιτώματα δευτερογενώς αναπτύσσονται μύκητες της καπνιάς.
Συστήνεται επέμβαση σε οπωρώνες όπου διαπιστώνονται προσβολές των καρπών σε ποσοστό άνω του 15%. Εάν συνυπάρχει με άλλα κοκκοειδή γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση.
Διαλευρώδης, (Dialeurodes citri)
Οδηγίες:
Παρατηρείται αύξηση στα νεαρά βιολογικά στάδια του διαλευρώδη.
Οι προσβολές περιορίζονται με καλλιεργητικούς χειρισμούς, όπως περιορισμένες φθινοπωρινές αρδεύσεις και όψιμες λιπάνσεις, καθαρισμός και απομάκρυνση της λαίμαργης βλάστησης.
Συστήνεται επέμβαση σε έντονα προσβεβλημένα δένδρα στο διάστημα: 25 – 28 Σεπτεμβρίου με εγκεκριμένα σκευάσματα που έχουν ήπια δράση στα ωφέλιμα έντομα.
Τετράνυχος, (Eutetranychus orientalis)
Διαπιστώσεις:
Προσβάλει κυρίως λεμονιές, λιγότερο μανταρινιές και πορτοκαλιές.
Αυτή την εποχή παρατηρούνται όλα τα βιολογικά στάδια κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης της επάνω επιφάνειας των φύλλων. Η προσβολή δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή παρά όταν έχει ήδη προκληθεί αρκετή ζημιά. Τα προσβεβλημένα δένδρα έχουν αποκτήσει φύλλα με χαρακτηριστική σταχτόχρωμη όψη και καρπούς με χλωρωτικούς αποχρωματισμούς στα σημεία προσβολής. Έντονες προσβολές
παρουσιάζουν φυλλόπτωση, μειωμένη παραγωγή και εξασθένιση.
Οδηγίες:
Συστήνεται επιμελής έλεγχος των δέντρων για τα χαρακτηριστικά συμπτώματα προσβολής στο φύλλωμα και στους καρπούς. Όταν διαπιστώνετε προσβολή συστήνεται άμεση αντιμετώπιση.
Καπνιά:
Οδηγίες:
Οι συνθήκες αυξημένης υγρασίας της εποχής είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη της καπνιάς που καλύπτει φύλλα, κλαδιά και καρπούς.
Πρόκειται για λεπτό μαύρο στρώμα μυκήτων που αναπτύσσεται συνήθως πάνω στα μελιτώματα διαφόρων εντόμων (αλευρώδεις, ψευδόκοκκος, ψείρες).
Η καπνιά αντιμετωπίζεται κυρίως με την έγκαιρη καταπολέμηση των εντόμων που παράγουν τα μελιτώματα.
Φθινοπωρινοί ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα περιορίζουν την ανάπτυξη της καπνιάς αλλά και των σήψεων των καρπών που προκαλούνται από την φυτόφθορα.
Σκάσιμο καρπών:
Το φθινόπωρο συχνά παρατηρείται σκίσιμο του φλοιού και σκάσιμο της σάρκας σε ορισμένες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών με λεπτό φλοιό.
Διαπιστώσεις:
Είναι φαινόμενο που οφείλεται στις μεγάλες και απότομες μεταβολές και αλληλεπιδράσεις παραγόντων του περιβάλλοντος κατά την περίοδο της ωρίμανσης (υγρασία αέρα & εδάφους, θερμοκρασία).
Σύσταση:
Η αντιμετώπιση και ο περιορισμός του φαινομένου γίνεται με την ορθή διαχείριση των αρδεύσεων.