550.000 κιλά φρούτων-λαχανικών πρόσφερε μέσω του Social Plate η ΚΑΘ ΑΕ

Nov 27, 2021 | Agronews

Σε 800 τόνους έφθασε η ποσότητα των φρούτων και λαχανικών, που έλαβε από 65 και πλέον εμπόρους της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΚΑΘ ΑΕ) η ομάδα που “τρέχει” το έργο Social Plate της ΚΑΘ στη διάρκεια υλοποίησής του, από τις 23/4/2018 μέχρι και σήμερα. Από αυτούς οι 500 τόνοι διατέθηκαν στους 90 δικαιούχους οργανισμούς και μοιράστηκαν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ ταυτόχρονα την ίδια στιγμή αποτράπηκε η κατάληξή τους σε οργανικό απόβλητο, όπως τονίστηκε στη διάρκεια αποψινής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΚΑΘ σε συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo, υπό τίτλο «Όχι στην σπατάλη της τροφής».
Στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες στην αποψινή εκδήλωση εξήραν τη σημασία του Social Plate και τόνισαν ότι αποτελεί ένα λαμπρό και πρότυπο παράδειγμα στην ΕΕ, αφού όπως επισήμαναν «ενώ το έργο ξεκίνησε να “τρέχει” στο πλαίσιο προγράμματος Interreg, με τη λήξη του, όχι μόνο δεν έπαψε να λειτουργεί, αλλά αναπτύσσεται κιόλας, αποκτώντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να το καταστήσουν απόλυτα βιώσιμο στο χρόνο».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης επισημάνθηκε ότι εν μέσω κορονοϊού πολλαπλασιάστηκαν οι «οικογένειες σε ανάγκη για τροφή» ενώ εκπρόσωποι των δικαιούχων οργανισμών του Social Plate, έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την έλλειψη μεταφορικών μέσων για παραλαβή της τροφής, απουσία θεσμικού πλαισίου για εθελοντές και θεσμικού πλαισίου για απόρριψη και διαχείριση τροφής.
Στην τοποθέτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ, Αντώνης Μπούρης, επισήμανε ότι τη στιγμή που 820 εκατ. άνθρωποι στερούνται επαρκούς και κατάλληλης τροφής, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων έχει υπολογίσει την ετήσια απώλεια τροφίμων σε 1,3 δισ. τόνους. Σημείωσε ότι «το Social Plate θα συνεχίσει τη δράση του με αμείωτη ένταση, μέσω συνεργασιών και συνεργιών που αναπτύσσονται, αλλά και «με όχημα την ισχυρή θέλησής μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα».

Την ενεργότερη συμμετοχή των εμπόρων της ΚΑΘ, που σήμερα ανέρχονται σε 200, στην προσπάθεια που καταβάλλεται μέσω του Social Plate, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, καλώντας του φορείς της πόλης σε συνέργειες και συνεργασίες και τους ωφελούμενους οργανισμούς σε πιο δυναμική συμμετοχή σε θέματα διαλογής και συσκευασίας.

Στη σημασία της λαϊκής παιδείας και κατάρτισης για τη διάσωση της τροφής, αναφέρθηκε ο επισκέπτης καθηγητής Οικολογίας και Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Νικολάου, πρόεδρος του του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο. “UnivSSECoop” και συγχαίροντας την ΚΑΘ για τη συνέχιση του έργου, υπογράμμισε ότι «το Social Plate αποτελεί μια οριζόντια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και μια οικονομική δράση που στηρίζεται στο κοινωνικό αφήγημα». Μεταξύ άλλων, ζήτησε να μην παραχωρείται η γόνιμη γη στα φωτοβολταϊκά συστήματα και ανέφερε ότι στη διάρκεια της πανδημίας του κορονονοϊού «ο κόσμος κατάλαβε την αξία της ποιοτικής τροφής και για αυτό ενώ ο τζίρος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ αυξήθηκε πέρυσι κατά 10% σε σχέση με το 2019, στο κοινωνικό καταναλωτικό συνεταιρισμό “Bios Coop”, αυτή ξεπέρασε το 20%».

«Θέμα μηνών είναι η σύσταση του Αγροδιατροφικού Συμβουλίου της πόλης», όπως γνωστοποίησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη που συμμετείχε στην εκδήλωση. Ο επικεφαλής του προγράμματος Circular Economy and IT Expert, GRFU, Δημήτριος Χωματίδης ,μίλησε για τη συμμετοχή του Social Plate στο Πράσινο Ταμείο. Η επιχορήγηση αφορά στις δράσεις κυκλικής οικονομίας και την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων τροφίμων στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-GREECE «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» με προϋπολογισμό συνολικού ποσού ύψους Euro 310.298. Η πρόταση της ΚΑΘ βαθμολογήθηκε με 94 στα 100, και ήταν πρώτη ανάμεσα σε τρία σχετικά προγράμματα.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος και λέγοντας «η έλλειψη τροφής θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του μέλλοντος μαζί με τον νερό», εξέφρασε τη στήριξη της ΠΚΜ στο εγχείρημα του Social Plate.

ΠΗΓΗ: www.amna.gr

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social