Η ροδιά (Punica granatum L., Οικ. Punicaceae) καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων και ο καρπός της είχε σημαντική θέση στη διατροφή και τις προσπάθειες των ανθρώπων να νικήσουν τις ασθένειες.
H ροδιά είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά καλλιεργούμενα οπωροφόρα δένδρα, μεταξύ των επτά ειδών που αναφέρονται στη Βίβλο και αυτοφύεται στο Ιράν και τα Ιμαλάϊα στη βόρεια Ινδία (3500-2000 π.Χ.). Το όνομα του ροδιού προήλθε από τη λατινική λέξη pomum που σημαίνει μήλο και granatus που σημαίνει “με σπόρους”. Λέγεται ότι το όνομα του γένους Punica δόθηκε προς τιμή των Φοινίκων που συνέβαλαν στη διάδοση της καλλιέργειας της ροδιάς. Punica ήταν επίσης το ρωμαϊκό όνομα της Καρχηδόνας, που ιδρύθηκε από τους Φοίνικες και απ’ όπου τα ρόδια μεταφέρθηκαν στην Ισπανία και Ιταλία. Η Αραβική (rumman) και η Εβραϊκή (rimmon) ονομασία του ροδιού προέρχονται από τις λέξεις “φρούτο του παραδείσου”, το οποίο δείχνει τη μεγάλη εκτίμηση των πολιτισμών τους σε αυτό το φρούτο. Η ελληνική μυθολογία το συνδέει με τη γονιμότητα, την ευημερία και την ευκαρπία.
Σήμερα, πληθώρα ιατρικών ερευνητικών εργασιών καταγράφει τις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού ενάντια σε ασθένειες όπως καρκίνος (στήθους, δέρματος και προστάτη), καρδιοαγγειακές παθήσεις, αιμορροΐδες, υπογονιμότητα, αρτηριακή πίεση, οστεοαρθρίτιδα, αρνητικά συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση, καθώς και πως συμβάλλει στην καλή υγεία και προστασία του δέρματος, αφού έχει αντιγηραντική δράση λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού στην ανθρώπινη υγεία και οι πολύ καλές οργανοληπτικές ιδιότητές του, αποτέλεσαν ισχυρά επιχειρήματα για να διαφημιστεί και να γίνει γνωστό σε ανεπτυγμένες χώρες που μέχρι πριν λίγο δε γνώριζαν καλά αυτόν τον καρπό. Διαφημίστηκαν οι ιδιότητες, οι χρήσεις του ροδιού καθώς και το πως καθαρίζεται ένας καρπός χωρίς λεκέδες σε χέρια και ρούχα. Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η ζήτηση του ροδιού και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σε χώρες όπως ΗΠΑ, Ινδία, Νότια Αφρική, Αργεντινή και πρόσφατα στην Ελλάδα.
Σήμερα στο εμπόριο πωλούνται εκτός από νωπούς καρπούς, σπόροι και χυμός ροδιού (100% φρέσκος, μαζί με άλλα ροφήματα και συμπυκνωμένος), διάφορα προϊόντα ροδιού όπως σιρόπι, ξύδι, μαρμελάδα, λάδι από τα σπέρματα, κρασί, αποξηραμένοι σπόροι, συμπληρώματα διατροφής, διάφορα καλλυντικά προϊόντα. Επίσης το ρόδι βρίσκεται μαζί με άλλα προϊόντα σε μπάρες δημητριακών, μαύρο τσάι, μπισκότα κ.ά.
Η πρόσφατη εντατικοποίηση της καλλιέργειας της ροδιάς στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά διάφορα προβλήματα της καλλιέργειας.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εξασφάλιση της οικονομικότητας της καλλιέργειας προϋποθέτει:
• την εγκατάσταση της καλλιέργειας σε περιοχές με κατάλληλο κλίμα για την παραγωγή καρπών ανώτερης ποιότητας,
• την προώθηση τοπικών ποικιλιών καθώς και τη δημιουργία ποικιλιών ή την εντόπιση, αξιολόγηση τοπικών γενοτύπων ροδιάς, που θα παράγουν εκλεκτά προϊόντα με ονομασία προέλευσης,
• την ύπαρξη μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων που θα εφαρμόσουν την πρόσφατη επιστημονική γνώση και τεχνολογία,
• την προώθηση των ελληνικών προϊόντων ροδιάς με αποτελεσματικό μάρκετινγκ και
• την υποστήριξη της καλλιέργειας με ερευνητικά προγράμματα που θα στοχεύουν στην επίλυση των προβλημάτων της καλλιέργειας, καθώς και τη δημιουργία προϊόντων προστιθέμενης αξίας.