Παντζάρι: Η κόκκινη υπερ-δύναμη που πρέπει να γίνει ο καθημερινός σας σύμμαχος!

Apr 1, 2022 | Διατροφικές Αξίες

Το παντζάρι ή κοκκινογούλι δεν είναι ένα ακόμη απλό τρόφιμο, είναι πολλά περισσότερα. Ένα βολβοειδές λαχανικό που δεν είναι απλά νόστιμο, είναι ακόμη, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Είτε είναι ψημένο είτε αναμειγνύεται σε χυμό ωμό, αυτό το σούπερ-λαχανικό είναι σε θέση να σας παρέχει ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς. Μπορούν να σας βοηθήσουν στη διάρκεια της άσκησης, εξάλλου πολλοί χρυσοί ολυμπιονίκες έχουν αναφερθεί στη δύναμη των παντζαριών ως όπλο και μυστικό των διακρίσεων που έχουν λάβει.

Αλλά ποια είναι τα άλλα πλεονεκτήματα του παντζαριού για το οποίο έχουμε αναφερθεί εκτενώς και κατά το παρελθόν;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το παντζάρι ωφελεί την υγεία, ενισχύοντας τα πάντα από την αντοχή στην άσκηση έως την καλή εγκεφαλική λειτουργία.

1.Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης:

Μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα νιτρικά άλατα που διαθέτει συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον περιέχει φυσικές χρωστικές που προσφέρουν προστασία κατά της υπέρτασης και της καρδιακής νόσου. Θεωρείται ότι τα νιτρικά άλατα που βρίσκονται στο χυμό, μετατρέπονται σε νιτρικό οξύ που βοηθάει να χαλαρώσετε και να διευρύνετε τα αιμοφόρα αγγεία.

2.Βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση:

Οι ισχυρισμοί του David Weir, χρυσού ολυμπιονίκη των παραολυμπιακών αγώνων σχετικά με το χυμό των παντζαριών ότι βοήθησαν στην επιτυχία του, είναι πέρα για πέρα αληθινοί. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του χυμού τους, παρέχει ώθηση στη φυσική αντοχή, ενώ οι συμμετέχοντες σε μια δοκιμασία ποδηλασίας 10χλμ που διεξήχθη την ίδια χρονιά, είχαν καλύτερα αποτελέσματα αφού έπιναν δύο φλιτζάνια χυμό παντζαριού καθημερινά.

3.Θα μπορούσε να επιβραδύνει την άνοια:

Δεν είναι μόνο καλά για την καρδιά και την υγεία των μυών, τα παντζάρια θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν την υγεία του εγκεφάλου. Τα νιτρικά άλατα στον χυμό μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και στην επιβράδυνση της άνοια.

4.Είναι μία πλούσια πηγή καλίου:

Mπορεί να βοηθήσει τα νεύρα και τους μυς, να λειτουργούν σωστά. Είναι επίσης μια καλή πηγή ζωτικών μετάλλων ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου, νατρίου, ψευδαργύρου, χαλκού και σεληνίου.

5.Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη:

Η προσθήκη παντζαριού ή χυμού στη διατροφή σας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα της χοληστερόλης. Μια μελέτη του 2011 σε αρουραίους διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα παντζαριών, μείωσε τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ αύξησε την καλή HDL χοληστερόλη. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στα φυτοθρεπτικά συστατικά του, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών.

6.Θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής:

Τα παντζάρια περιέχουν χρωστικές ουσίες που ονομάζονται βεταλίνες, οι οποίες μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας ενδεχομένως σε καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Αν και τα παντζάρια είναι διαθέσιμα καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, είναι πιο γλυκά από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Τα καλής ποιότητας παντζάρια πρέπει να έχουν τα χόρτα τους άθικτα και θα πρέπει να είναι στρογγυλά χωρίς ζαρωμένο δέρμα ή θαμπό χρώμα. Μπορείτε να αποθηκεύσετε φρέσκα παντζάρια με τα πράσινα φύλλα τους για τρεις έως τέσσερις ημέρες στο ψυγείο.

Ένα παντζάρι λοιπόν διαθέτει:
Αμινοξέα
Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή
Διαλυτές και μη διαλυτές ίνες
Νερό
Βιταμίνες Α, Β και C
Υδατάνθρακες
Φολικό οξύ
Μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και νάτριο
Φυσικά σάκχαρα

Γιώργος Μουλάς, www.itrofi.gr

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social