Πάει …Εσθονία η καλύτερη μαθητική «start-up» της χρονιάς

May 20, 2022 | Agronews

Επόμενος σταθμός …Εσθονία για τη μαθητική εικονική επιχείρηση «Microgreens – Magicgreens» από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς, που αναδείχθηκε καλύτερη μαθητική «start-up» της χρονιάς στο πρόγραμμα/διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece.

Η ομάδα του Κιλκίς κατάφερε με τους πλήρως αυτοματοποιημένους θαλάμους καλλιέργειας και ανάπτυξης μικρολαχανικών που κατασκεύασε μέσα σε πύργους παλιών υπολογιστών προς απόσυρση να κατακτήσει τις εντυπώσεις και το βραβείο και πλέον στόχος είναι η διάκριση και στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στη χώρα της Βαλτικής.

Ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός του Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας Gen_E 2022- JA Europe που θα πραγματοποιηθεί στο Ταλίν της Εσθονίας, στις 12 με 14 Ιουλίου 2022. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν 40 μαθητικές «επιχειρήσεις» από όλη την Ευρώπη και η εγγραφή στο Φεστιβάλ GEN_E είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους στο www.gen-e.eu.

«Μέσα από το πρωτόγνωρο αυτό ταξίδι στην επιχειρηματικότητα, η ομάδα μας μετέτρεψε την ιδέα σε πράξη. Δημιουργήσαμε και εμπορευτήκαμε τον πρωτοποριακό πύργο Microwonders που βασίζεται στους πυλώνες της υγιεινής διατροφής, της κυκλικής οικονομίας, της αστικής καλλιέργειας και έξυπνης γεωργίας. Νιώσαμε ότι η φωνή μας ακούστηκε δυνατά από ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μας και μοιράστηκαν μαζί μας τη γνώση και την εμπειρία τους. Είδαμε τους κόπους μας να αμείβονται και το όνειρό μας να γίνεται πραγματικότητα. Για αυτό πλέον πιστεύουμε ότι η καινοτόμος δράση μας μπορεί να κάνει…μικροθαύματα (Microwonders)!», ανέφεραν οι μαθητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, παραλαμβάνοντας το βραβείο στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (13 Μαΐου) στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που φιλοξένησε τον 17ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2022».

Το 2ο Βραβείο κατέκτησε η μαθητική Εικονική Επιχείρηση «Mini Farm-Future Farmers» από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού που δημιούργησε ένα καινοτόμο κιτ υδροπονίας από ανακυκλώσιμα υλικά και το 3ο Βραβείο η μαθητική Εικονική Επιχείρηση «My_Pine» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δημιούργησε οικολογικά απολυμαντικά, καθαριστικά επιφανειών και μικροβιοκτόνα από ξερές πευκοβελόνες.

Τη νικήτρια ομάδα του 1ου Βραβείου ανακοίνωσε σε διαδικτυακή σύνδεση, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η οποία στον χαιρετισμό της έδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην Εικονική Επιχείρηση 2022, στους εκπαιδευτικούς και τους εθελοντές τους αλλά και στο Junior Achievement Greece, το οποίο συνεχάρη ιδιαίτερα για το νέο θεσμό των Inspirational Mentors, των κορυφαίων προσωπικοτήτων της Ελλάδας που υποστήριξαν φέτος Εικονικές Επιχειρήσεις σε μικρά, ακριτικά και σχολεία ειδικής αγωγής. Inspirational Mentors ήταν κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και άλλες 35 κορυφαίες προσωπικότητες από τον κόσμο της πολιτικής, του επιχειρείν και των μέσων ενημέρωσης.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του JA Greece Mάρκος Βερέμης βράβευσε τους Inspirational Mentorw, οι οποίοι, πριν από την έναρξη της τελετής των βραβεύσεων, περιηγήθηκαν στα περίπτερα των ομάδων, συνομίλησαν με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους και εντυπωσιάστηκαν με τα προϊόντα, τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους στην επιχειρηματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι οι 10 Εικονικές Επιχειρήσεις που ξεχώρισαν από συνολικά 100 συμμετοχές, προκρίθηκαν και διαγωνίσθηκαν στον μεγάλο τελικό της 13ης Μαΐου ήταν: ΑGORA – ΓΕΛ Επισκοπής Κρήτης, BioVitems – 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, Δωρικός Σάπων – ΓΕΛ Γερακίου Λακωνίας, EnviroSocial – Πειραματικό Φλώρινας Όμιλος Ρομποτικής Γυμνασίου-Λυκείου, Extra Mile – Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Μaison de Mode Circulaire – 1ο ΓΕΛ Τρικάλων, Μicrogreens-Magicgreens -2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς, Middle Earth Resort – ΓΕΛ Αντιμάχειας Κω, Mini Farm-Future Farmers – Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού, My Pine – Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι νικητές των Ειδικών Βραβείων 2022 του JA Greece

Το JA Greece απένειμε Ειδικά Βραβεία σε ομάδες και εκπαιδευτικούς που ξεχώρισαν σε επιμέρους τομείς και συγκεκριμένα:

– Το Βραβείο Κυκλικής Οικονομίας στην Εικονική Επιχείρηση «REUZ+» από το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου και το 6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου που δημιουργεί χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα από παλιά οικιακά σκεύη.

– Το Βραβείο Αειφορίας στην Εικονική Επιχείρηση «Zωομπουκίτσες Έβρου» από το 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης». H ομάδα αξιοποιεί τα υπολείμματα τροφίμων από εστιατόρια και σούπερ μάρκετ και δημιουργεί εξαιρετικής ποιότητας ζωοτροφές για κατοικίδια και ζώα παραγωγής.

– Το Βραβείο Αξιοποίησης Νέων Τεχνολογιών στην Εικονική Επιχείρηση «Rescue Verse» από το 3ο Γενικό Λύκειο Κηφισιάς. Η ομάδα δημιουργεί εκπαιδευτικά παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας για να μαθαίνουν τα παιδιά ασφαλείς τρόπους διαφυγής από το σχολείο τους, σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού ή πλημμύρας.

– Το Βραβείο Ψηφιακής Εκπαίδευσης στον εκπαιδευτικό Γιάννη Πολυκανδριώτη από το 3ο Γυμνάσιο Καλύμνου.

Στους χαιρετισμούς τους, ο πρόεδρος του JA Greece Μάρκος Βερέμης, ο γενικός διευθυντής Αργύρης Τζικόπουλος και η υπεύθυνη του Προγράμματος Εικονική Επιχείρηση Ελίζα Παυλίδη τόνισαν τον κομβικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην επιτυχία του προγράμματος της Εικονικής Επιχείρησης και ανακοίνωσαν μεγαλύτερη υποστήριξη και επιμόρφωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τη νέα σχολική χρονιά.

Οι νικητές των Βραβείων Company Junior 2022

Απονεμήθηκαν επίσης και τα βραβεία του νέου προγράμματος/διαγωνισμού «Company Junior» του Junior Achievement Greece για μαθητές και μαθήτριες 11 έως 15 ετών (Ε’ Δημοτικού – Γ’ Γυμνασίου) που υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση και εντάσσεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Συμμετείχαν φέτος πάνω από 1.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα αλλά και από ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού.

Το 1ο Βραβείο Company Junior 2022 απονεμήθηκε στη μαθητική «επιχείρηση» MPS, PolyMorfic Packaging System από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας. Η ομάδα δημιούργησε ένα πολυμορφικό σύστημα συσκευασιών με στόχο τη μείωση της χρήσης χαρτόκουτων και την περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση που επιφέρει αυτό.

Το 2ο Βραβείο Company Junior 2022 απονεμήθηκε στη μαθητική «επιχείρηση» Urban Biker App από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου. Η ομάδα δημιούργησε μία δωρεάν εφαρμογή ποδηλατοδρόμων με προτάσεις για ασφαλείς ποδηλατοδιαδρομές με την χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας

Το 3ο Βραβείο Company Junior 2022 απονεμήθηκε στη μαθητική «επιχείρηση» FuTuReBag Από τα Εκπαιδευτήρια Ι. Τσιαμούλη. Η ομάδα δημιούργησε ένα αυτοκινούμενο ρομπότ που μεταφέρει την σχολική τσάντα από την είσοδο στη σχολική αίθουσα.

Ειδικό Βραβείο Company Junior 2022 απονεμήθηκε στη μαθητική «επιχείρηση» Greek Green Reusers από το Ευρωπαϊκό Σχολείο Μονάχου.

Την τελετή των βραβεύσεων παρουσίασε η δημοσιογράφος, διευθύντρια επικοινωνίας του JA Greece Μαρία Γιαννέτου μαζί με τους φοιτητές-αποφοίτους της «Εικονικής Επιχείρησης» Πατρίνα Ρωξάνη και Παναγιώτη Χάνιο.

Ο 17ος Πανελλαδικός Διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2022» του JA Greece πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΠΗΓΗ: www.amna.gr

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social