«Δεν αφήνει ελιά να πέσει κάτω» ο δήμος Γλυφάδας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία και με σημαντικό κοινωνικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, με τη συμμετοχή εθελοντών μαζεύει και αξιοποιεί τους καρπούς από τις ελιές των κοινόχρηστων χώρων της πόλης, παράγοντας έτσι ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, το οποίο στη συνέχεια διαθέτει στις οικογένειες εκείνες που έχουν ανάγκη.
Έτσι και φέτος με σύγχρονα μέσα, το λιομάζωμα ξεκίνησε κανονικά από τους παραλιακούς δρόμους και προχωρά μέχρι πάνω στο βουνό. Ανάλογα τη χρονιά, η συγκομιδή μπορεί να φτάσει και τους 2,5 τόνους και οδηγείται στο ελαιοτριβείο. Στη συνέχεια πηγαίνει για έλεγχο στο Χημείο προκειμένου να διαπιστωθεί η οξύτητά του και στο τέλος εμφιαλώνεται σε δίλιτρα δοχεία, τα οποία μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου φτάνουν σε άπορους και σ’ εκείνα τα νοικοκυριά, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά (περισσότερες από 300 οικογένειες).
Μάλιστα, τις προηγούμενες χρονιές η δράση αυτή αποκτούσε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς τα σχολεία της Γλυφάδας προγραμμάτιζαν την παρουσία των μαθητών, ώστε να δουν από κοντά το μάζεμα της ελιάς, όμως πέρυσι και φέτος δεν στάθηκε δυνατό να γίνει αυτό, λόγω της πανδημίας.
«Είναι πια μία αγαπημένη παράδοση για εμάς, που γίνεται και χρήσιμη για τις οικογένειες εκείνες της πόλης μας, που έχουν ανάγκη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, επί δημαρχίας του οποίου ξεκίνησε αυτή η σημαντική πρωτοβουλία. Και συνεχίζει: «Ήταν τέτοιες ημέρες το φθινόπωρο του 2014, όταν μας ήρθε η ιδέα για πρώτη φορά, με την παρατήρηση ότι στη Γλυφάδα υπάρχουν εκατοντάδες ελιές, που ουδείς μαζεύει τους καρπούς. Έτσι, οργανωθήκαμε, συγκεντρώσαμε εθελοντές, σηκώσαμε τα μανίκια και ξεκινήσαμε τη συγκομιδή από τους κοινόχρηστους χώρους του δήμου μας, με σκοπό την παραγωγή ελαιόλαδου. Το λάδι αυτό, αφού το περάσουμε για έλεγχο από το Χημείο, το συσκευάζουμε και το παραδίδουμε στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Η δράση αυτή λοιπόν, έγινε κάτι σαν ετήσια γιορτή για το μάζεμα της ελιάς».
Στο τέλος ο κ. Παπανικολάου προσθέτει: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και τις γυναίκες της πολιτικής προστασίας του δήμου μας και στους εθελοντές μας κι ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον συντονιστή Σταύρο Γιακουμάκη, με τον οποίο μαζί με τη δική του προτροπή, ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή πριν από επτά χρόνια. Να είμαστε καλά και να μαζεύουμε τις ελιές μας κάθε χρόνο».
Ο Σταύρος Γιακουμάκης, συνταξιούχος σήμερα, είναι κάτοικος της Γλυφάδας, αλλά γεννήθηκε στην Κρήτη και από 3-4 ετών ήταν μέσα στις ελιές της Ιεράπετρας, μεγάλωσε μαζί τους. Επομένως… ξέρει από καλό λάδι. Αγαπάει υπερβολικά αυτό το δέντρο, το δείχνει σε κάθε λέξη του όταν μιλάει γι’ αυτό και ενθουσιάζεται όταν βλέπει τον καρπό της ελιάς να μην πηγαίνει χαμένος, αλλά να μετατρέπεται σε λάδι, γιατί αισθάνεται ότι η ελιά αποκτά τον προορισμό της. Με τον ίδιο ενθουσιασμό συντονίζει κάθε χρόνο το «λιομάζωμα» της πόλης του.
«Το λάδι που παράγουμε είναι εξαιρετικό. Είναι λάδι οξύτητας 0,7 και 0,8, δηλαδή είναι πολύ καλό λάδι», λέει και προσθέτει: «Και είναι τόσες οικογένειες που ωφελούνται από αυτή τη συγκομιδή. Δεν θα ήταν κρίμα να πήγαιναν χαμένες τόσες ελιές κάθε χρόνο;».
Συνεχίζοντας να μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιακουμάκης αναφέρει: «Η Αττική είναι γεμάτη από ελιές. Ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας περπατάς και βλέπεις ελιές. Ο Υμηττός εκτός από θυμάρι, έχει και αγριελιές. Σε όποιες περιοχές της Αττικής πηγαίνεις βλέπεις ελιές σε δημόσιους χώρους, που ουδείς ενδιαφέρεται να τις αξιοποιήσει. Δεν είναι κρίμα;… Εμένα κλαίει η ψυχή μου, όταν βλέπω τις ελιές πεταμένες κάτω να χάνονται. Θα μπορούσαν να βγάλουν τόσο λάδι, να το δώσουν σε τόσους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Κάποια στιγμή απευθύνθηκα και σε άλλους δήμους, αλλά δεν το προχώρησαν. Ευτυχώς, ο δικός μας δήμαρχος έδειξε αληθινό ενδιαφέρον γι’ αυτό το ζήτημα, το αντιμετώπισε ζεστά από την πρώτη στιγμή. Δεν έμεινε στα λόγια, αλλά το οργάνωσε σωστά κι έτσι η Γλυφάδα για 8η χρονιά φέτος αξιοποιεί τις ελιές της, δεν τις αφήνει να πάνε χαμένες».
ΠΗΓΗ: www.amna.gr