Τα ωφέλιμα έντομα στον κήπο

Feb 20, 2022 | Γεωργία | Κτηνοτροφία

Τα έντομα στον κήπο

Διανύουμε τον τελευταίο μήνα του χειμώνα. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κάνουν τα έντομα τον χειμώνα;

Τα έντομα είναι σχετικά αδρανή τους χειμερινούς χρόνους λόγω των ψυχρότερων θερμοκρασιών που επικρατούν – σε αντίθεση με τα περισσότερα θηλαστικά, δεν μπορούν να διατηρήσουν τη δική τους εσωτερική θερμότητα του σώματος, καθώς οι εξωτερικές θερμοκρασίες κυμαίνονται πολύ χαμηλά, και επομένως πρέπει να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους με άλλους τρόπους, εντολή της φύσης να επιβιώσουν.

Για κάποια από αυτά, ο χειμώνας σηματοδοτεί το τέλος της ζωής τους, και απλά πεθαίνουν, έχοντας αφήσει απογόνους ή αυγά για να συνεχίσουν στο μέλλον.
Ωστόσο πολλά από αυτά, βρίσκουν τρόπους να επιβιώσουν τον χειμώνα, είτε μεταναστεύοντας σε θερμότερα κλίματα (όπως η πεταλούδα Monarch), είτε ξεχειμωνιάζοντας σε προστατευμένες περιοχές όπως σκουπίδια φύλλων, χώμα, ρωγμές, τρύπες ή κοιλότητες σε ξύλα (το κάνουν πολλές μέλισσες, σκαθάρια) ή ακόμα τις κατοικίες των ανθρώπων [για παράδειγμα, η βρωμούσα έντομο Halyomorpha (Έντομα: Hemiptera: Pentatomidae)].

Μερικά από τα έντομα διατηρούνται τον χειμώνα σαν αυγά (όπως οι σάκοι αυγών Praying Mantis) ή χρυσαλλίδες (πολλοί σκώροι).

Ωστόσο, άλλα έντομα σε μεγάλους αριθμούς θα συγκεντρωθούν για ζεστασιά και θάρθουν κοντά για ζευγάρωμα (πολλά σκαθάρια – γνωστά και ως πασχαλίτσες), μόλις αυξηθούν οι θερμοκρασίες και γίνει το περιβάλλον πιο θερμό. Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν τον μεταβολισμό τους, μειώνοντας τη δραστηριότητα τους, που αυτό τους επιτρέπει να ζουν από τις αποθήκες λίπους τους, έως ότου ο θερμότερος ανοιξιάτικος καιρός σηματοδοτήσει νέα ανάπτυξη και νέα τροφή.

Το να αφήνετε τα «απορρίμματα» των πεσμένων φύλλων στο έδαφος, βοηθάει τα έντομα να καταφύγουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς έτσι παρέχετε τροφή για τα πολλά εντομοφάγα πουλιά που βασίζονται σε αυτά!

Η άνοιξη έρχεται. Πώς να προσελκύσετε και να διατηρήσετε τις πασχαλίτσες στον κήπο;

Αυτά τα μικρά σκαθάρια είναι όμορφα και βοηθούν στον έλεγχο των αφίδων και άλλων «παρασίτων».

Υπάρχει ή αντίληψη που με ανορθολογικό τρόπο αποδίδει σε τυχαία γεγονότα, σε πράξεις ή σε αντικείμενα υπερφυσικές ιδιότητες που μπορούν δήθεν να επηρεάσουν την πορεία και την τύχη της ζωής του ανθρώπου, ότι η πασχαλίτσα φέρνει τύχη όταν προσγειώνεται σε κάποιον. Και αυτά τα μικρά σκαθάρια είναι ένα πραγματικά καλό σημάδι, ειδικά όταν βρίσκονται στους κήπους μας. Οι πασχαλίτσες είναι δείκτης καλής οργανικής κατάστασης του τόπου, καθώς είναι ευαίσθητες και χρειάζονται ένα υγιές περιβάλλον για να ζήσουν.

Αυτά τα μικρά σκαθάρια είναι φυσικοί εχθροί των αφίδων και άλλων απειλών για τα φυτά και μια εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει τον βιολογικό έλεγχο των προσβολών και όχι με τη χρήση φυτοφαρμάκων. Με άλλα λόγια, όταν χρησιμοποιούμε προϊόντα που είναι συχνά επιβλαβή για την υγεία, μπορούμε να αφήσουμε τους φυσικούς εχθρούς να εξαλείψουν ορισμένα «παράσιτα».

Οι πασχαλίτσες, που αναγνωρίζονται εύκολα από το σχήμα, το έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα και τις μικρές μαύρες κουκκίδες τους, διαθέτουν επιστόμια για μάσημα, κάτι που τις διαφοροποιεί από τα έντομα που έχουν σωλήνες τρυπήματος και ρουφήγματος. Όταν βρίσκονται σε ηρεμία, τα λεπτά φτερά τους διπλώνονται κάτω από άκαμπτα πτερύγια γνωστά ως έλυτρα.

Η πασχαλίτσα (επιστ. ονομ.: Coccinella septempunctata ― Κοκκινέλλη η επτάστικτος) είναι κολεόπτερο έντομο. Ανήκει στην οικογένεια Κοκκινελλίδες (Coccinellidae). Είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες λαμπρίτσα και κοκκινέλλη. Φθάνει σε μήκος τα 6 χιλιοστά. Τρέφεται με βλαβερά έντομα και για το λόγο αυτό θεωρείται ωφέλιμο ζώο για τους γεωργούς.
Περιγραφή: Το ζώο έχει μικρό κεφάλι, που κρύβεται κάτω από τον προθώρακα και κεραίες που έχουν την ικανότητα να συστέλλονται. Τα φτερά του καλύπτονται από έλυτρα, τα οποία έχουν χρώμα κόκκινο. Επάνω τους υπάρχουν επτά μαύρα στίγματα (βούλες). Στο γεγονός οφείλεται και η επιστημονική ονομασία του εντόμου.
Αναπαραγωγή: Η πασχαλίτσα γεννά πολλά αυγά. Όταν βγαίνουν από αυτά οι προνύμφες είναι μεγάλες σε μήκος και έχουν έξι πόδια. Οι προνύμφες, όπως και τα τέλεια έντομα, μπορούν να τραφούν με αφίδες και επίσης με άλλα έντομα, που είναι επιζήμια για τη γεωργία. (WIKIPEDIA)

Πώς βοηθούν οι πασχαλίτσες τον κήπο σας;

Αυτά τα σκαθάρια τρέφονται με έντομα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των φυτών. Οι αφίδες είναι το αγαπημένο τους γεύμα και αυτό είναι που τις κάνει ωφέλιμες για τους κηπουρούς. Αυτά τα έντομα με το μαλακό σώμα ρουφούν τους χυμούς του φυτού, ειδικά από τα πιο τρυφερά μέρη του φυτού, όπως οι άκρες που πρόσφατα αναπτυχθήκαν και οι αναπτυσσόμενοι οφθαλμοί, επιβραδύνοντας έτσι την ανάπτυξη και επηρεάζοντας την καρπόδεση.

Οι πασχαλίτσες είναι αδηφάγοι, τρώνε, η καλύτερα καταβροχθίζουν 40 έως 50 αφίδες την ημέρα. Ένα ενήλικο έντομο πιθανότατα τρώει περίπου 5.000 έντομα και προνύμφες εντόμων κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κάθε θηλυκό παράγει περίπου 1.000 αυγά ανά εποχή, τα οποία γεννά κοντά σε πηγές τροφής σε παρτίδες των 10, 50 ή και 100 κάθε φορά.

Αυτή η συμπεριφορά θα σας δώσει μια καλή ιδέα για τις δυνατότητες ελέγχου των παρασίτων, για να μην αναφέρουμε τι μπορούν να κάνουν οι απόγονοί τους. Οι προνύμφες που εκκολάπτονται από τα αυγά δεν μοιάζουν με τις ενήλικες πασχαλίτσες και συχνά συγχέονται με προνύμφες επιβλαβών εντόμων και σκοτώνονται από κηπουρούς. Έχουν εμφάνιση κροκοδείλου με ταιριάζουν με αυτόν από τη όρεξη που έχουν. Τρέφονται με 400-500 αφίδες κατά τη διάρκεια 2-3 εβδομάδων και γίνονται νεαρά σκαθάρια μέσα σε μια ή δύο εβδομάδες.

Οι αφίδες δεν είναι η μόνη λεία για τις πασχαλίτσες και τις προνύμφες τους. Μειώνουν το έργο των κοκκοειδών (Dactylopius coccus), των ακάρεων της αράχνης και των αυγών και των προνυμφών μεγαλύτερων εντόμων όπως ο κάνθαρος της πατάτας του Κολοράντο.

Ολόκληρος ο κύκλος ζωής μιας πασχαλίτσας ολοκληρώνεται σε περίπου 5 εβδομάδες ή λιγότερο, δίνοντάς της αρκετό χρόνο για να γεννήσει 5-6 γενιές, από την άνοιξη έως τις αρχές του καλοκαιριού. Ανάλογα με το είδος τους, βρίσκονται το καλοκαίρι και πέφτουν σε χειμερία νάρκη τον χειμώνα, συνήθως συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς.

Να είστε προσεκτικοί σε όλα τα στάδια

Η Terezinha Monteiro dos Santos Cividanes, ερευνήτρια στο Βιολογικό Ινστιτούτο του State Department of Agriculture and Supply του Σάο Πάολο, είπε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις πασχαλίτσες σε όλα τα στάδιά τους, από τα αυγά μέχρι τα ενήλικα σκαθάρια.

«Πολλές φορές, λόγω άγνοιας όλων αυτών των σταδίων, ο παραγωγός καταλήγει να σκοτώνει τις προνύμφες ή τα αυγά των πασχαλινών, επειδή πιστεύει ότι θα ήταν παράσιτο, ενώ στην πραγματικότητα μπορούν να αποτελέσουν τη λύση στα προβλήματα της φυτείας». λέει η ερευνητής.

Η Terezinha αναφέρει επίσης ότι τα μικρά σκαθάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον βιολογικό έλεγχο ετήσιων καλλιεργειών, οπωροφόρων δέντρων και καλλωπιστικών φυτών.

Οι πασχαλίτσες έχουν μέγεθος από 1 έως 10 χιλιοστά. Τα ενήλικα, μετά το ζευγάρωμα, γεννούν αυγά σε συστάδες, από τα οποία θα γεννηθούν μικρές προνύμφες. Τόσο οι προνύμφες όσο και τα ενήλικα τρέφονται με αφίδες.

«Η μόνη φορά που η πασχαλίτσα δεν τρέφεται με αυτό το παράσιτο είναι κατά την περίοδο της νύμφης της, δηλαδή όταν μένει σε ένα είδος κουκούλι και δεν τρέφεται», εξηγεί η Terezinha.

Πώς να προσελκύσετε πασχαλίτσες;

Στη χώρα μας, δεν υπάρχουν βιοεργοστάσια που να παράγουν πασχαλίτσες για εμπορευματοποίηση σε μεγάλη κλίμακα. Τα καλά νέα όμως είναι ότι με κάποιες ενέργειες είναι δυνατό να προσελκύσετε και να κρατήσετε πασχαλίτσες στον κήπο σας.

«Οι πασχαλίτσες είναι πολύ εύθραυστες στα φυτοφάρμακα, επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να μην πεθάνουν. Επιπλέον, οι παραγωγοί πρέπει να διατηρούν φυτά με έντονη ανθοφορία κοντά στην περιοχή ανάπτυξης, καθώς οι ενήλικες πασχαλίτσες τρέφονται με μικρές μερίδες γύρης και νέκταρ, ειδικά όταν η τροφή που προτιμούν, οι αφίδες, είναι σπάνια», εξηγεί η Terzinha.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να φέρετε πασχαλίτσες στα φυτά σας και να τις παρακινήσετε να μείνουν.

1. Πείτε αντίο στους χημικούς ψεκασμούς

Οι πασχαλίτσες είναι ευαίσθητες στα φυτοφάρμακα και ακόμη κι αν δεν επηρεάζονται από τα πιο ήπιας δράσης, η πιο φυσική εκδοχή, είναι ότι μπορεί να επιλέξουν να μείνουν μακριά από τις περιοχές που ψεκάζονται. Εάν σταματήσετε τα μέτρα χημικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των οργανικών ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων, για τουλάχιστον 5-6 εβδομάδες, μπορεί να σας περιμένει μια ωραία έκπληξη: την επίσκεψη από πασχαλίτσες που θα πετάξουν στον κήπο σας μόνες τους. Αυτό είναι πιθανότατα να γίνει την άνοιξη, όταν αυτές βγαίνουν από τη χειμερία νάρκη αναζητώντας νέους χώρους τροφής.

2. Τα φυτά που προσελκύουν τις αφίδες προσελκύουν και τις πασχαλίτσες

Φυτεύοντας κάποια είδη φυτών που προσελκύουν τις αφίδες, θα προσελκύσετε έτσι έμμεσα τις πασχαλίτσες που κυνηγούν το αγαπημένο τους φαγητό. Αυτά τα είδη μπορούν να φυτευτούν δίπλα στα άλλα και, εκτός από το να φέρουν τις πασχαλίτσες, θα κάνουν το μέρος του κήπου πιο πολύχρωμο. Μεταξύ των φυτών που προσελκύουν τις αφίδες είναι οι τριανταφυλλιές, το καπουτσίνο και ο κατιφές.

Στο λαχανόκηπο, το λάχανο, το μαρούλι, το ραπανάκι, η ντομάτα και η πατάτα προσελκύουν αφίδες. το ίδιο ισχύει και για τα οπωροφόρα δέντρα. Φυτέψτε μερικά από αυτά στον κήπο σας για να παρέχουν μια άμεση πηγή τροφής για τις πασχαλίτσες.

3. Νέκταρ και γύρη

Παρά το γεγονός ότι τρέφονται με έντομα, οι πασχαλίτσες θέλουν επίσης να έχουν γύρη και νέκταρ, ειδικά κατά τη φάση της ανάπτυξης.

Τα λουλούδια της οικογένειας των φυτών Umbelliferae φαίνεται να είναι μαγνήτες πασχαλίτσας. Περιλαμβάνουν μάραθο, καρότα, κύμινο, κόλιανδρο, κοσμάκη, γεράνι και πικραλίδα.

4. Καταφύγιο για το κρύο και για τη ζέστη

Άλλα λουλούδια σε σχήμα κυπέλλου είναι επίσης ελκυστικά σε αυτά τα σκαθάρια. Ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε τις τουλίπες και τα κρίνα. Αυτά τα λουλούδια αιχμαλωτίζουν το νερό και διατηρούν το περιβάλλον πιο δροσερό – το ιδανικό μέρος για πασχαλίτσες το καλοκαίρι. Το χειμώνα, μπορούν να παραμείνουν σε κλαδιά και φύλλα. Αυτό το είδος λουλουδιών αιχμαλωτίζει το νερό και διατηρεί το περιβάλλον δροσερό μέσα, ένα μέρος που οι πασχαλίτσες επιλέγουν να κάνουν τα σπίτια τους το καλοκαίρι.

Την κρύα περίοδο μαζεύονται πασχαλίτσες. Δημιουργήστε ένα κατάλληλο περιβάλλον για να προστατεύσουν διατηρώντας κλαδιά και ξερά φύλλα, κουκουνάρια ή/και θραύσματα μπαμπού. Αφήστε αυτό το είδος φωλιάς σε δροσερό μέρος και κοντά στα λουλούδια. Αν είναι πολύ στεγνό, ραντίζουμε λίγο νερό κάθε τόσο.

Μανώλης Καπάνταης,
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος,
τ. Δ/ντης Πρασίνου

ΠΗΓΕΣ
– UCCE Sacramento County Master Gardeners
– Por Natasha Olsen, «Como atrair e manter joaninhas na horta e jardim?». ciclovivo.com.br
– WIKIPEDIA

ΠΗΓΗ: dasarxeio.com

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social