Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στους κήπους

Sep 14, 2021 | Agronews, Καλλωπιστικά

Ένας κήπος με σωστή διαχείριση νερού μπορεί να μειώσει το κόστος συντήρησή του.

Πέραν από την επιλογή των κατάλληλων φυτών, που δεν καταναλώνουν πολύ νερό, υπάρχουν και διάφοροι άλλοι πρακτικοί τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συνολικών απαιτήσεων σε νερό ενός κήπου.

Οι κυριότερες πρακτικές είναι οι ακόλουθες:

Εγκατάσταση αυτόματου συστήματος ποτίσματος: Όπου είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτό, η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος ποτίσματος είναι μια επένδυση που βοηθά στην εξοικονόμηση πολύτιμου νερού και χρόνου. Το αυτόματο σύστημα ποτίζει τα φυτά μας σε καθορισμένους χρόνους, για καθορισμένα χρονικά διαστήματα και με ελεγχόμενες ποσότητες νερού.
Τις βροχερές μέρες το αυτόματο πότισμα πρέπει να κλείνει. Στο εμπόριο υπάρχουν προγραμματιστές με αισθητήρα υγρασίας για να παρακάμπτονται μη αναγκαία ποτίσματα. Με το βραδινό πότισμα μειώνεται η εξάτμιση και τα φυτά αξιοποιούν καλύτερα το παρεχόμενο νερό. Η σημειακή παροχή νερού, όπως είναι οι σταγόνες, ευνοεί λιγότερο την ανάπτυξη των ζιζανίων.

Περιορισμός της επέκτασης του γρασιδιού: Το γρασίδι στον κήπο είναι ο κύριος καταναλωτής νερού. Όπου είναι δυνατόν πρέπει να περιορίζεται σε έκταση και να χρησιμοποιούνται τα πιο ανθεκτικά στην ξηρασία είδη γρασιδιού. Αφήστε το γρασίδι να ψηλώσει περισσότερο διότι σκιάζει το έδαφος και περιορίζει την ανάγκη για νερό. Το λιγότερο συχνό πότισμα ενθαρρύνει τις ρίζες του γρασιδιού να αναζητούν νερό πιο βαθιά μέσα στο έδαφος.

Επιλογή κατάλληλου χώματος: Η σύσταση του εδάφους και ιδιαίτερα η περιεκτικότητα του σε οργανική ύλη καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό της υγρασίας που μπορεί να συγκρατηθεί. Το πιο ιδανικό είναι το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε να περιέχει 20-30% οργανική ύλη (χωνεμένη κοπριά, κομπόστ, τύρφη κ.τ.λ.). Με την οργανική αυτή ύλη βελτιώνονται σημαντικά ο αερισμός, οι συνθήκες υγρασίας και εμπλουτίζεται το έδαφος με θρεπτικά συστατικά.

Ομαδοποίηση φυτών με βάση τις ανάγκες τους σε νερό: Όπου είναι δυνατόν είναι καλύτερα να δημιουργούνται στο χώρο φύτευσης, ομάδες φυτών με τις ίδιες ανάγκες σε νερό. Αυτό βοηθά στον καλύτερο προγραμματισμό των αρδεύσεων και στην καλύτερη ανάπτυξη των φυτών. Αφού ορισμένα φυτά μπορεί να νεκρωθούν από το πολύ νερό ενώ άλλα δεν αναπτύσσονται καλά με λίγο νερό. Επιπρόσθετα φυτεύοντας στην κατάλληλη θέση φυτά με διαφορετικά ύψη, μπορούμε να δημιουργήσουμε φυσική σκίαση έτσι ώστε τα ψηλότερα φυτά να προστατεύουν από την απώλεια νερού όσα βρίσκονται στη σκιά τους αλλά και να δημιουργούν κατάλληλο περιβάλλον για είδη που προτιμούν τη σκιά.

Υλικά εδαφοκάλυψης: Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η εδαφοκάλυψη του χώματος είναι η μείωση της εξάτμισης υγρασίας και η διατήρηση μεγαλύτερης ποσότητας υγρασίας στο έδαφος, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας των ποτισμάτων. Καλύπτοντας το έδαφος γύρω από τα φυτά με διάφορα υλικά μειώνεται δραστικά η συνολική εξάτμιση νερού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικά οργανικά υλικά όπως είναι το αλεσμένο ξύλο (πριονίδι, ρακανίδια) και ο φλοιός (πεύκου) ή ανόργανα υλικά όπως όπως το χαλίκι και το βότσαλο. Τα οργανικά υλικά, εμπλουτίζουν το χώμα με ιχνοστοιχεία, ενώ τα ανόργανα δίνουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Η χρήση βράχων στους κήπους έχει, επίσης, ανάλογη επίδραση. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμα, βιομηχανοποιημένα υλικά, όπως οι διάφοροι τύποι γεωυφασμάτων.

• Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε πλάκες ή πέτρες σε κάποια τμήματα του κήπου δημιουργώντας μονοπάτια και δίνοντας μια άλλη νότα στην αρχιτεκτονική του κήπου μας.

• Τέλος, η συλλογή όμβριων υδάτων και η ανακύκλωση νερού από καθημερινές οικιακές χρήσεις και η επαναχρησιμοποίησή του για άρδευση, μπορεί να εξοικονομήσει πολλά λίτρα νερού.

Επιμέλεια άρθρου: Γραμματικού Γλυκερία

 

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social