Πιλοτική δοκιμή βιοδιεγερτών στην Ελιά

Nov 4, 2021 | Γεωργία | Κτηνοτροφία

1. Εισαγωγή

Το Γραφείο Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής κατά την καλλιεργητική περίοδο 2021 διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την επίδραση βιοδιεγερτών στην καρποφορία της ελιάς. Για τον σκοπό αυτό επέλεξε δύο τύπους βιοδιεγερτών, έναν που εφαρμόζεται με ψεκασμό στο φύλλο και αποτελείται από μίγμα αμινοξέων (ΑΜΙΝΟ 16) και έναν που εφαρμόζεται στο έδαφος των καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων (Ενεργοί Μικροοργανισμοί).

Ο πιλοτικός ελαιώνας βρίσκεται μεταξύ Ελαιοχωρίων και Τρίγλιας στη Χαλκιδική οι ελιές είναι της ποικιλίας Χονδρολιά Χαλκιδικής. Τα δέντρα είναι 25 ετών.

Πιλοτικός ελαιώνας

2 Εφαρμογές βιοδιεγερτών

Ακολουθώντας τις οδηγίες των επιχειρήσεων που εμπορεύονται και χορήγησαν τα υλικά αυτά εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής χρονιάς ως εξής:

Αμινοξέα

1η Εφαρμογή: 23/2/2021, δοσολογία: 5 λίτρα Amino 16 σε 100 δέντρα (με 500 κιλά νερό).

2η Eφαρμογή: 13/04/2021, δοσολογία 5 λίτρα Amino 16 B Zn & 2,5 λίτρα Trecedense σε 100 δέντρα (με 500 κιλά νερό).

3η εφαρμογή: 1/7/2021, δοσολογία 50ml/δέντρο Fruitfix, σε 100 δέντρα (με 500 κιλά νερό).

Ενεργοί μικροοργανισμοί

1η εφαρμογή: 29/03/2021,η εφαρμογή πραγματοποιήθηκε με τη χρήση εμπλουτισμένου κόμποστ που είχε κατάλληλα προετοιμαστεί και η ποσότητα που εφαρμόστηκε ήταν 6 τόνοι κόμποστ στα 100 δέντρα. Η εφαρμογή έγινε με την χρήση κοπροδιανομέα.

Συνολικά το κτήμα χωρίστηκε σε τέσσερις ζώνες οι οποίες αποτελούνταν από τέσσερις σειρές ελιών: Α) μάρτυρας, Β) ΑΜΙΝΟ 16, Γ) ΑΜΙΝΟ 16 & Ενεργοί μικροοργανισμοί και Δ) Ενεργοί Μικροοργανισμοί.

3. Μετρήσεις

Η συγκομιδή πραγματοποιήθηκε από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και 4 Οκτωβρίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκομιδής προσωπικό της ΑΓΣ ήταν παρόν που ζύγιζε επιτόπου τον συγκομιζόμενο καρπό και κατέγραφε το δέντρο παραγωγής.

Οι μετρήσεις που λήφθηκαν εισήχθησαν σε σύστημα επεξεργασίας γεωχωρικών δεδομένων και ακολούθησε επεξεργασία τους και σχηματική απεικόνιση των αποδόσεων των δέντρων. Επιλέχθηκαν διαφορετικά χρώματα για την απόδοση σε καρπών ενώ οι αποδόσεις επιμερίστηκαν σε κλάσεις παραγωγής ανά 10 κιλά απόδοσης. Οι μετρήσεις και οι διαφορετικοί χειρισμοί αποτυπώνονται στο ακόλουθο σχήμα.

4. Ανάλυση αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αναλύθηκαν στατιστικά. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομοιομορφία των συνθηκών για κάθε χειρισμό επιλέχθηκε να αποκλειστούν όλα τα περιφερειακά ελαιόδεντρα. Ακολούθησε στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Από αυτή προέκυψαν τα ακόλουθα:

Αποδόσεις σε ελαιόκαρπο

 

 

 

 

Γραφική παράσταση αποδόσεων σε ελαιόκαρπο και Post-hoc test (1=Μάρτυρας, 2=ΑΜΙΝΟ 16, 3= ΑΜΙΝΟ 16 & Μικροοργανισμοί και 4= Μικροοργανισμοί).

5. Συμπεράσματα

Μετά την στατιστική ανάλυση των μετρήσεων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Η εφαρμογή του ΑΜΙΝΟ 16 μόνο του ή σε συνδυασμό με μικροοργανισμούς έδωσε στατιστικώς σημαντικά αυξημένες παραγωγές ελιάς τόσο σε σύγκριση με το μάρτυρα όσο και σε σύγκριση με την εφαρμογή μικροοργανισμών στο έδαφος.
  • Η εφαρμογή μικροοργανισμών στο έδαφος δεν επηρέασε την παραγωγή κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο(δεν υπήρξαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές με τον μάρτυρα).
  • Σε μία πολύ δύσκολη (από απόψεως παραγωγής στην ελιά) χρονιά φάνηκε ότι η χρήση βιοδιεγερτών μπορούν να μετριάσουν ή και να απαλείψουν τις αρνητικές συνέπειες και να συμβάλλουν στην διασφάλιση των παραγόμενων ποσοτήτων προστατεύοντας το εισόδημα του παραγωγού, συμβάλλοντας έτσι στην βιωσιμότητά του.
  • Οι επεμβάσεις στο έδαφος απαιτούν κατά κανόνα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για να φανούν τα αποτελέσματά τους. Η πιλοτική εφαρμογή θα συνεχιστεί και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο οπότε και θα αξιολογηθούν αποτελέσματα δύο ετών.

ΠΗΓΗ: inofa.gr

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social