Oι καταπληκτικές ομοιότητες ανάμεσα στην Ελληνική «Χοντροκατσαρή» και την Ιταλική «Riccio di Parma»

Sep 7, 2021 | Γεωργία | Κτηνοτροφία

της γεωπόνου Κατερίνας Δουρβανάκη

Και οι δύο αυτές ποικιλίες ντομάτας είναι πολύ παλιές και έχουν πρόσφατα προσελκύσει το ενδιαφέρον  των γεωπόνων, ιδρυμάτων και παραγωγών ώστε να αναβιώσει η καλλιέργειά τους και να διαδοθεί, η μέν χοντροκατσαρή στην Πελοποννησιακή γή η δε «Riccio di Parma» στους λόφους της Πάρμας (Ιταλία).

Φέτος καλλιεργήθηκαν στην Πάρμα περίπου 14.000 φυτά της «Riccio di Parma» χρησιμοποιώντας τεχνικές βιολογικής καλλιέργειας. Ο καιρός βοήθησε και οι ντομάτες που παράχθηκαν ήταν υγιείς, με υψηλή αξία Brix και έντονο κόκκινο χρώμα. Πωλούνται στην αγορά για περίπου 3,80 € το κιλό. Αντίστοιχα, η ελληνική ποικιλία Χοντροκατσαρή στην Μεσσηνία της Πελοποννήσου καλλιεργήθηκε σε πιλοτικό αγρό με 500 σπορόφυτα έκτασης περίπου μισού στρέμματος. Η παραγωγή ήταν μεγάλη, άγγιξε τους 6-7 τόνους στο σύνολο και οι καρποί είχαν 4,3 Brix, άριστο για επιτραπέζια τομάτα, έντονο κόκκινο χρώμα και  γενικά μεγάλο βάρος ως και 1,5 κιλό όπως και η «Ricio di Parma»

Καλλιέργεια “Riccio di Parma”

Kαλλιέργεια “χοντροκατσαρής”

Η «Riccio di Parm» έχει ραβδώσεις και είναι πολύ γλυκιά, με ελαφρώς όξινη άκρη. Το δέρμα είναι λεπτό, καθιστώντας το κατάλληλο μόνο για τη συγκομιδή με το χέρι. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έπεσε σε αχρησία, καθώς δεν μπορεί να συγκομιστεί μηχανικά. Τα σπορόφυτα, τα οποία αναπτύσσονται επ ‘αόριστον, μπορούν να φτάσουν τα δυόμισι πόδια ψηλά. Μπορεί να καταναλωθεί μόνη της, σε σαλάτες ή με άλλα λαχανικά και είναι επίσης κατάλληλη για σάλτσες. Αντίστοιχα, η ελληνική «χοντροκατσαρή» είναι αναρριχώμενη και χρειάζεται την κατάλληλη  υποστύλωση. Έχει κι αυτή ραβδώσεις (αύλακες) στον καρπό, ωραία σάρκα, καλή και έντονη γεύση. Ο καρπός της νωπής τομάτας καλό είναι να καταναλωθεί άμεσα διότι δεν αντέχει σε καταπονήσεις όπως στην μεταφορά αποστάσεων. Η διατήρησή της είναι δύσκολη και αυτός ήταν ο λόγος που δεν αναπτύχθηκε εμπορικά. Μπορεί και αυτή να καταναλωθεί μόνη της σε σαλάτες ή σε άλλες παρασκευές ενώ είναι επίσης κατάλληλη για σάλτσες. Η τιμή της στην συμβατική αγορά είναι λίγο μεγαλύτερη από την τιμή των άλλων ελληνικών ποικιλιών.

H ντομάτα “Riccio di Parma”

Η ντομάτα “χοντροκατσαρή”

Μετά το προβάδισμα του καθηγητή Carlo Rognoni, το Associazione degli Agricoltori custodi del Riccio πραγματοποίησε μελέτες και επιλογές σπόρων σε συνεργασία με το Università Cattolica del Sacro Cuore της Piacenza για να αναβιώσει την καλλιέργεια αυτής της αυτόχθονης ποικιλίας.  Χάρη στην αποφασιστικότητα και επιμονή του Rognoni, η καλλιέργεια του «Riccio di Parma» έγινε αναπόσπαστο μέρος της τοπικής οικονομίας.

Aντίστοιχα, το Παν. Πελοποννήσου και ο καθηγητής Δελής Κων/νος με τα εργαστήρια γενετικής-βιοτεχνολογίας και χημείας, μελέτησαν την παραδοσιακή ποικιλία ντομάτας «Xοντροκατσαρή» με την χρηματοδότηση του  Ίδρυματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου (ΙΚΒΚΚ).  Η έρευνα απέδειξε ότι αποτελεί ξεχωριστή ποικιλία με σαφώς διαχωρισμένα γενετικά χαρακτηριστικά και το 2021 μπήκε πλέον στον Εθνικό κατάλογο που είναι και Κοινοτικός και διακινείται νόμιμα στους παραγωγούς. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι ο διατηρητής της ποικιλίας «Χοντροκατσαρής».

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε συνεργασία με το ΙΚΒΚΚ συμβάλει κι αυτή στην αναβίωση της χοντροκατσαρής και μάλιστα, δίνει λύσεις στους παραγωγούς για καλύτερη πρόσοδο, αναβιώνοντας την παραδοσιακή αυτή ποικιλία με καινοτόμες μεθόδους όπως τη χρήση ευφυούς γεωργίας και την ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιέργειας.

Επίσης, μελετά τις δυνατότητες της ποικιλίας και στον τομέα της μεταποίησης, τα διατροφικά χαρακτηριστικά της και τη μετασυλλεκτική ζωή της ντομάτας, με σκοπό να βελτιωθεί το αγροδιατροφικό μοντέλο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μετατροπής της σε τοπικό γαστρονομικό πόρο. Έτσι, θα στηριχθεί η τοπική οικονομία και η παραμονή των νέων στον τόπο καταγωγής τους.

Source: www.pomodororicciodiparma.it

ΠΗΓΗ: https://inofa.gr/

Σχετικά Άρθρα

Κατηγορίες

Social