Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία «Μπάλος» στην περιοχή του Λεσινίου, στην Αιτωλοακαρνανία, ήταν το αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που συγκάλεσε, ύστερα από πρόταση του ΥπΑΑΤ Κ. Σπήλιου Λιβανού, ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Άκης Σκέρτσος.
Στη σύσκεψη μετείχαν αακόμη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, οι υφυπουργοί, Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης και παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος ο Πρόεδρος του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων κ. Κώστας Βήτας και ο Πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων κ. Δημήτρης Κοντοπάνος. Σύμφωνα με τον κ Λιβανό, αποφασίσθηκε ο «οδικός χάρτης» πάνω στον οποίο θα «βαδίσουν» οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η καταστροφή και ο καταμερισμός των έργων που είναι απαραίτητα.
Σε πρώτη φάση θα γίνει απάντληση των υδάτων και καθαρισμός του βασικού ρέματος του Γεροπόρου, και σε δεύτερη φάση εκσυγχρονισμός των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ της περιοχής, πάντα με στόχο την αποτροπή επανάληψης ανάλογων φαινομένων. Μετά τη σύσκεψη ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε και πάλι την περιοχή του Λεσινίου και σε δηλώσεις του σημείωσε:
«Κατ΄ αρχήν θα αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη σύμφωνη γνώμη του ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ, να διαμορφώσει μια «μελέτη κόστους» για την διάνοιξη της διώρυγας, πέραν αυτού του τμήματος που έχει ήδη ανοίξει, έτσι ώστε να βρει το νερό εκβολή προς τη θάλασσα.
Η Πολιτική Προστασία θα αναλάβει, με τη συνδρομή και των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής, να ανακουφίσει με τον καλύτερο τρόπο άμεσα τους αγρότες της περιοχής μας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα αναλάβει να καλύψει το κόστος εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων της περιοχής: Αρχικώς θα εντάξουμε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΤΟΕΒ Λεσινίου και το ΤΟΕΒ της Κατοχής και σε δεύτερο χρόνο θα εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης τα ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Νεοχωρίου και Ευηνοχωρίου.
Επίσης-και ταυτόχρονα με τη δυνατότητα που θα έχουμε μόλις φύγουν τα πολλά νερά από την περιοχή- θα μπουν οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ. Ήδη έχουμε μια πρώτη εκτίμηση των καταστροφών, αλλά χρειάζεται να φύγουν τα νερά για να μπουν οι ελεγκτές, ώστε να μπορέσουμε, γενναιόδωρα και με δικαιοσύνη, να καλύψουμε με αποζημιώσεις, από τον ΕΛΓΑ, τις βασικές ανάγκες των αγροτών της περιοχής».
ΠΗΓΗ: www.e-ea.gr