Κρήτη: Νέα αύξηση 20% στις τιμές των κηπευτικών προϊόντων

Jan 26, 2022 | Agronews

Μέσα στις δέκα μέρες κακοκαιρίας, οι τιμές στο «ράφι» αυξήθηκαν σε ποσοστά από 20% έως και 30%, όπως καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Οπωροπωλών νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, για μια σειρά ειδών άμεσης κατανάλωσης.

«Κάθε φορά που έχουμε θεομηνίες, το κόστος μεταφέρεται στις πλάτες του καταναλωτή, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει αποζημίωση για τον παραγωγό», όπως αναφέρει, κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο αισχροκέρδειας στην αγορά του νομού Ηρακλείου.

«Υπάρχει κάποια αισχροκέρδεια. Οι τιμές έχουν ανέβει από 20 έως και 30%. Όταν δεν υπάρχει έλεγχος στην αγορά, αυτά συμβαίνουν. Και βέβαια, χρειάζεται και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα», σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Όπως εξηγεί ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών, «μέχρι ενός σημείου, υπάρχει δικαιολογία. Από ένα σημείο και μετά δεν υπάρχει. Και το λέω αυτό με την έννοια ότι δεν μπορεί όλη αυτή η θεομηνία να “πηγαίνει” στον καταναλωτή. Δηλαδή, αν κάνει κρύο πολύ. Παγετό. Κι εκεί που είχε βάλει ένας δύο στρέμματα κολοκύθια θερμοκηπίου και έπρεπε να βγάζει 50 κιλά την ημέρα αλλά αυτός βγάζει 10 κιλά την ημέρα, δεν είναι σωστό αυτά τα 10 κιλά κολοκύθια να τα πληρώσει ο καταναλωτής προς 3 και 4 ευρώ το κιλό για να καλυφθεί ο αγρότης. Να αποζημιωθεί από το κράτος ο αγρότης».

Παραδείγματα ανατιμήσεων

Στο σημείο αυτό, ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης φέρνει τα εξής παραδείγματα: «Σε αυτές τις δέκα μέρες της κακοκαιρίας, είδαμε ότι έχουμε ένα 30% πάνω στα κολοκύθια, στις ντομάτες, στο μαρούλι, στα χορταρικά, σε όλα. Από ένα 20 έως 30% πάνω. Τι θα γίνει και ο καταναλωτής; Δηλαδή, από τη μια μεριά δεν έχει να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης για το σπίτι του και από την άλλη να πληρώνει αυτές τις ανατιμήσεις;».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Χαλκιαδάκης εξηγεί: «Έχει δίκιο ο αγρότης, με την έννοια ότι δεν μπορεί να παράγει σε δύσκολες συνθήκες, αλλά ας τον καλύψει το κράτος. Δεν μπορεί να μεταφέρονται όλα στον καταναλωτή».

Βέβαια, στο ερώτημά μας για το ενδεχόμενο αυτό το επιπλέον κέρδος να μην πηγαίνει στον παραγωγό αλλά να πηγαίνει στον μεσάζοντα, ο κ. Χαλκιαδάκης απαντά: «Γίνονται πολλά. Πάει στον παραγωγό, πάει και στον μεσάζοντα. Αλλά και στον παραγωγό να πάει, γιατί να μην καλυφθεί το ποσοστό αυτό από τον ΕΛΓΑ; Δηλαδή, ο πιο αδικημένος της υπόθεσης είναι ο καταναλωτής, που είναι έρμαιο της ακρίβειας. Και σε τελευταία ανάλυση την πληρώνει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος. Γιατί οι άλλοι που έχουν λεφτά, αν πάνε και 20 λεπτά επάνω τα καρότα και τι έγινε;».

Βέβαια, αν πρόκειται για ανατιμήσεις που διαμορφώνονται μέσα από την «ελεύθερη αγορά» με βάση την προσφορά και τη ζήτηση; Ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών εξηγεί πως «στην “ελεύθερη αγορά” πάντα είναι κερδισμένοι οι μεσάζοντες, οι “δυνατοί”, οι χονδρέμποροι κ.λπ. Αυτοί είναι οι ωφελημένοι. Δεν είναι ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι μικροί παραγωγοί».

Δεν υπάρχουν ελλείψεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή δεν έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις πολλές. Τις επόμενες μέρες όμως, λόγω του παγετού, σε όλα τα χορταρικά θα έχουμε ελλείψεις. Θα έχουμε και στις πατάτες. Δηλαδή, θα έχουμε ελλείψεις σε άμεσα αγαθά που δεν μπορούν να αποθηκευτούν. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή έχουμε ελλείψεις στις πατάτες Μεσαράς. Έχουμε μόνο πατάτες Λασιθίου. Διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε πατάτες στη Μεσαρά. Όταν βρέξει πρέπει να περάσει μία και μιάμιση εβδομάδα για να βγάλουν στη Μεσαρά πατάτες. Καρότα, σέλινο, μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια κ.λπ. Όλα αυτά που είναι έξω στα χωράφια δεν μπορούν τώρα να μαζευτούν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα «πράσινα» δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να γίνουν και εισαγωγές. «Για παράδειγμα, μήλα και αχλάδια είναι σήμερα μέσα στα ψυγεία. Δεν επηρεάζονται. Αλλά επηρεάζονται τα χειμωνιάτικα είδη».

Στο σημείο αυτό λέει ότι «παλιά είχαμε θερμαινόμενα θερμοκήπια. Ποιος θα έχει τώρα θερμαινόμενο θερμοκήπιο, που το κόστος της ενέργειας είναι τεράστιο; Και τα θερμοκήπια που υπάρχουν σήμερα έχουν κι αυτά προβλήματα. Διότι, με τον παγετό, κατεβαίνει η θερμοκρασία στα θερμοκήπια και δεν παράγουν. Έτσι, βλέπεις, ας πούμε, σήμερα τα αγγουράκια του θερμοκηπίου και έχουν 2,5 ευρώ το κιλό. Είναι μία εξωφρενική τιμή».

Αυξήσεις – «Φωτιά»

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Έτσι, λοιπόν, έχουμε σήμερα τις εξής τιμές:

  • Στα αγγουράκια 2,5 ευρώ το κιλό από 1,5 ευρώ το κιλό που ήταν πριν από 10 μέρες.
  • Η ντομάτα δεν έχει ανατιμήσεις. Είναι γύρω στο 1,5 ευρώ το κιλό. Ίσως υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 10%.
  • Αλλά στα κολοκύθια, η τιμή είναι στα 3,5 ευρώ το κιλό σήμερα, όταν μέχρι πριν από 10 μέρες δεν ξεπερνούσαν τα 2 ευρώ το κιλό.
  • Τα φασόλια, στην αντίστοιχη χρονική περίοδο, από 3,5 ευρώ το κιλό έφτασαν τα 4,5 ευρώ το κιλό.
  • Η πατάτα από 80 λεπτά το κιλό πήγε στο ένα ευρώ το κιλό.
  • Το σπανάκι από 2 ευρώ το κιλό πήγε στα 3 ευρώ το κιλό.
  • Το μαρούλι από 70 λεπτά το ένα πήγε στα 80 λεπτά.
  • Τα κουνουπίδια είχαν 1,5 ευρώ το κιλό και τώρα έχουν φτάσει στα 2 ευρώ το κιλό.
  • Τα μπρόκολα από τα 2 ευρώ στα 2,5 ευρώ το κιλό.
  • Τα λάχανα δεν έχουν αυξηθεί γιατί δεν τα πειράζει το κρύο. Έτσι η τιμή τους παραμένει στα 70 με 80 λεπτά το κιλό.

Στο μεταξύ, μήλα, αχλάδια, μανταρίνια, λεμόνια και πορτοκάλια δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

Τα μήλα (ντόπια), που είναι στα ψυγεία και δεν έχουν επηρεαστεί, πωλούνται από 1,5 έως 2 ευρώ το κιλό.

  • Τα αχλάδια (ελληνικά) από 2 έως 2,5 ευρώ το κιλό.
  • Οι λωτοί γύρω στα 2 ευρώ το κιλό.
  • Τα λεμόνια από 80 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό.
  • Τα πορτοκάλια από 80 λεπτά έως 1 ευρώ.
  • Και τα μανταρίνια (νόβα) από 1,5 έως 1,70 ευρώ το κιλό.
Από:Παπαδάκης Χριστόφορος
ΠΗΓΗ: www.neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social