Οι εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση μετά την επιβολή των τιμωρητικών δασμών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου συμφώνησε επίσημα να δημιουργήσει μια ειδική ερευνητική ομάδα για να εξετάσει τους δασμούς αντιντάμπινγκ της Κίνας στα αυστραλιανά κρασιά, μια κίνηση που μπορεί να ενοχλήσει την τελευταία. H Κίνα είχε μπλοκάρει την αυστραλιανή ζήτηση τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η απόφαση ανακοινώθηκε στις 26 Οκτωβρίου μετά από συνάντηση στη Γενεύη, τέσσερις μήνες αφότου η Αυστραλία υπέβαλε την πρώτη της καταγγελία στον οργανισμό διεθνούς εμπορίου. Oι δασμοί αντιντάμπινγκ που επέβαλε η Κίνα στα αυστραλιανά κρασιά (έως 218%), έχουν κοστίσει στην Αυστραλία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Wine Australia δείχνουν ότι οι εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας στην Κίνα μειώθηκαν κατά 77% στα 274 εκατομμύρια δολάρια (176,3 εκατομμύρια ευρώ) τους τελευταίους 12 μήνες που έληξαν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το ένα πέμπτο του ρεκόρ των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (835,5 εκατ. €) που είχαν φτάσει στο παρελθόν οι εξαγωγές. Ως αποτέλεσμα, οι κινεζικοί δασμοί μείωσαν τις συνολικές εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας κατά 24%.
Στη συνάντηση της 26ης Οκτωβρίου, η Αυστραλία εξήγησε το αίτημά της, λέγοντας ότι «είναι απογοητευμένη που η Κίνα δεν είδε τα συμβιβαστικά της βήματα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της», αλλά και ότι «οι οικονομικοί και οι κοινοί δεσμοί της με την Κίνα είναι δεδομένοι και παραμένει ανοιχτή σε περαιτέρω συζητήσεις με την Κίνα, με σκοπό την επίλυση των ζητημάτων που έθεσε η Αυστραλία». Από την πλευρά της, η Κίνα δηλώνει ότι θέλει να «υπερασπιστεί σταθερά» τη θέση της και ότι λυπάται για την απόφαση της Αυστραλίας. «Η Κίνα θα υπερασπιστεί σθεναρά τα νόμιμα μέτρα που έλαβε στη διαδικασία και είναι πεπεισμένη ότι συμμορφώνονται με τους κανόνες του ΠΟΕ σε αυτόν τον τομέα. Η Κίνα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο με την Αυστραλία με καλή πίστη, με στόχο την εξεύρεση θετικής έκβασης σε αυτή τη διαμάχη».
Κλιμάκωση των αντιποίνων
Μετά από αίτημα της Αυστραλίας στον ΠΟΕ, ο Tony Battaglene, Διευθύνων Σύμβουλος της Australian Grape and Wine, δήλωσε στο AFR: «Δεν θα λάβουμε μια γρήγορη λύση. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα αν δεν βελτιωθούν οι διεθνείς σχέσεις. Μας δίνει όμως μια διέξοδο: δίνει σε όλους την ευκαιρία να δώσουν τα χέρια, να συμφιλιωθούν και να προχωρήσουν. Θέλουμε να δείξουμε στους πελάτες μας ότι δεν επιδοτούμε την παραγωγή μας». Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν στο ιστορικό χαμηλό αφού ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε τον περασμένο Απρίλιο να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού.
Έκτοτε, οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο που χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση των αντιποίνων, καθεμία επιβάλλοντας δασμούς στις μεγάλες εξαγωγές της άλλης. Η Αυστραλία μπλόκαρε το 5G, το μεταλλικό πυρίτιο, τον χάλυβα και τον χαλκό της Κίνας, ενώ η Κίνα ανταπέδωσε επιβάλλοντας δασμούς στο βόειο κρέας, το κριθάρι, τον άνθρακα, την ξυλεία, το κρασί και τον αυστραλιανό αστακό. Πριν από την επιβολή των δασμών, η Αυστραλία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής κρασιού στην Κίνα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% της κινεζικής αγοράς εισαγόμενου κρασιού. Όμως οι δασμοί είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι πόρτες της κινεζικής αγοράς στο αυστραλιανό κρασί, μειώνοντας το μερίδιό του σε μόλις 6%.