Μετά από τους παγετούς, τις βροχές, ο γαλλικός αμπελώνας πέρασε στην κακή ανθοφορία και στην ξηρασία μέχρι τον τρύγο με κλιματικές συνθήκες που μείωσαν δραστικά το δυναμικό παραγωγής του. Μόνο το Cognac και η Savoie περιορίζουν τις ζημιές.
“Η παραγωγή κρασιού το 2021 θα ανέλθει σε σχεδόν 33 εκατομμύρια εκατόλιτρα, επίπεδο 29% χαμηλότερο από αυτό του 2020 και 25% χαμηλότερο από αυτό της μέσης συγκομιδής της τελευταίας πενταετίας” ανακοίνωσε στις 7 Σεπτεμβρίου η Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου της Γεωργίας (SSP) της Γαλλίας. Τοποθετώντας τις νέες προβλέψεις της σε χαμηλό εύρος (μεταξύ 32,6 και 35,6 εκατ. Hl προβλέπονταν τον Αύγουστο), η διοίκηση υπενθυμίζει ότι αυτές οι εκτιμήσεις, που εγκρίθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη με προσοχή *. «Ιστορικά χαμηλή, χαμηλότερη από εκείνη του 1991 και του 2017 που επλήγη επίσης από έντονο παγετό την άνοιξη», η συγκομιδή του 2021 θα έχει «απόδοση κοντά σε εκείνη του 1977, το έτος που η συγκομιδή σταφυλιών μειώθηκε από έναν καταστροφικό παγετό και καλοκαιρινές βροχοπτώσεις ”.
Περιηγούμενο τον γαλλικό αμπελώνα, το SSP τονίζει ότι κανένας αμπελώνας δεν γλίτωσε από τις ιδιοτροπίες του καιρού. Ο ανοιξιάτικος παγετός επηρέασε τις πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών (όπως chardonnay, merlot και sauvignon) στην Bourgogne, το Bordeaux, την Champagne, το Centre-Loire, τη Jura, το Languedoc, την κοιλάδα του Rhone, στα νοτιοανατολικά… Μετά την άνθηση, η κακή της εξέλιξη μείωσε τις αποδόσεις στο Bordeaux, στο Centre-Loire, στο South-West, στη Rhône Valley, στην Provence … Οι βροχοπτώσεις αυτό το καλοκαίρι τροφοδότησαν την μυκητιακή πίεση (περονόσπορος, ωίδιο, μαύρη σήψη … ακόμη και βοτρύτη) προκαλώντας απώλειες καλλιεργειών στην Alsace, στο Beaujolais, στo Bordeaux, στην Bourgogne, στην Champagne, στην Jura, στo Savoie … Λιγότερο το SSP αναφέρει, ότι η ξηρασία επηρέασε το χείλος της Μεσογείου «που περιόρισε τις αποδόσεις, ειδικά στο Roussillon» και την Κορσική.
Διαφορετικές καταστάσεις
Ιστορικά ετερογενείς, οι καταστάσεις ήταν τοπικά καταστροφικές. Όπως και στο Yonne, όπου καταστράφηκαν τα δύο τρίτα της σοδειάς, αναφέρει το SSP. Στην ευρύτερη της Bourgogne, προγραμματίζεται ημι-συγκομιδή για τον τρύγο του 2021. Στα νοτιοδυτικά, η Lantes και η Gers είναι τα τμήματα που επλήγησαν περισσότερο, με προγραμματισμένη μισή συγκομιδή. Στην Champagne, «η αγρονομική παραγωγή λέγεται ότι είναι η χαμηλότερη εδώ και 40 χρόνια, η οποία θα οδηγήσει στη χρήση αποθεμάτων κρασιού από τα προηγούμενα χρόνια» προσθέτει το υπουργείο.
Δοκιμασμένος, και ο αμπελώνας του Cognac φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα, ωστόσο, η πτώση του όγκου του κατά 1% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των πέντε ετών, του επιτρέπει να επιδιώξει τον τίτλο του πρώτου εθνικού παραγωγού σε όγκο του αμπελώνα. Η Savoy περιορίζει επίσης τη μείωση, με πτώση 3% στην παραγωγή της.
*: «Από τη φύση τους, αυτές οι προβλέψεις δεν μπορούν να λάβουν υπόψη γεγονότα που πιθανόν να συμβούν μετά από αυτήν την ημερομηνία και επηρεάζουν τη συγκομιδή», υποδεικνύει η διοίκηση.