Ομάδα ερευνητών βιοϊατρικής μηχανικής εφηύρε συσκευή που μετράει το οινόπνευμα στον οργανισμό, μέσω μιας smartphone εφαρμογής. Ο ανώδυνος αισθητήρας της συσκευής, που στοχεύει στην ευκολότερη λήψη αποφάσεων υγείας για το κοινό γενικότερα αλλά και τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ειδικότερα, λαμβάνει μετρήσεις σακχάρου, γαλακτικού οξέως αλλά και της ποσότητας οινοπνεύματος από το σώμα του χρήστη.
Η ερευνητική ομάδα με έδρα την Καλιφόρνια, δημοσιοποίησε την εργασία της στο Nature Biomedical Engineering, παρουσιάζοντας το πρωτότυπο ενός αισθητήρα, ο οποίος θα τοποθετείται πάνω στο δέρμα και με τη βοήθεια μιας εφαρμογής smartphone θα λαμβάνει τις συγκεκριμένες μετρήσεις. Παρόλο που το εγχείρημα βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσκευή θα βγει στην αγορά σύντομα.
Ο Δρ. Farshad Tehrani, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της start-up AquilX που επικεντρώθηκε στη συσκευή, ανέφερε στο ιατρικό προσωπικό του ιστότοπου Healthline ότι «όλοι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό τo εξάρτημα, ώστε να παίρνουμε σημαντικές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο σώμα μας, σχετικά με ορμόνες και πολλά άλλα. Το ονομάζουμε ‘το εργαστήριο κάτω από το δέρμα.’»
Η ιδέα ξεκίνησε μερικά χρόνια νωρίτερα όταν ο ακόμα υποψήφιος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο Δρ. Tehrani, καθόταν στην κουζίνα της μητέρας του στη Νότια Καλιφόρνια, η οποία πάσχουσα από διαβήτη τύπου 2, πήρε το μετρητή σακχάρου ώστε να μετρήσει το σάκχαρό της. Ο Δρ. Tehrani θυμάται: «Με κοιτούσε με πόνο στα μάτια της και είπε ‘πρέπει να το κάνω αυτό όλη μου τη ζωή.’ Εκείνη τη στιγμή αποφάσισα να γίνει αποστολή της ζωής μου, να κάνω τη ζωή αυτής της όμορφης γυναίκας καλύτερη.»
Στη επόμενο διάστημα ο Δρ. Tehrani μελέτησε την αγορά και βρήκε ότι υπάρχουν δύο συνεχείς μετρητές γλυκόζης διαθέσιμοι στις Η.Π.Α και ότι και οι δύο κατά την άποψή του, περιλαμβάνουν επώδυνες συσκευές εισαγωγής. Αρχικά, παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε να κάνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω σε αυτή την επώδυνη μέθοδο, ωστόσο, καθώς συνέχιζε την έρευνά του, ανακάλυψε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί μια συσκευή, που όχι μόνο να προκαλεί λιγότερο πόνο στους ανθρώπους, αλλά επίσης να καταγράφει περισσότερες ζωτικές πληροφορίες για όλους όσους επιθυμούν να παρακολουθούν την υγεία τους.
«Το θεμελιώδες κίνητρο για να κάνεις ένα διδακτορικό, είναι να κάνεις κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν, οπότε συμπεράναμε ότι η πολλαπλή χρήση έχει αξία,» πρόσθεσε, θεωρώντας ότι η συσκευή θα μπορούσε να κυκλοφορήσει αρκετά σύντομα, καθώς η υπάρχουσα τεχνολογία είναι ήδη πλήρως λειτουργική.
ΠΗΓΗ: The Drinks Business, www.oinologia.gr
Παναγιώτης Μπακόλας, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ