Το Γενικό Συμβούλιο Οδοντιάτρων έχει τονίσει ότι η Μεσογειακή Διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι η καταλληλότερη για την καλή στοματική υγεία.
Για παράδειγμα, φρέσκα φρούτα και ωμά λαχανικά όπως μήλο, καρπούζι, καρότο και σέλινο βοηθούν στην απομάκρυνση της πλάκας από τα δόντια και φρεσκάρουν την αναπνοή. Οι φράουλες περιέχουν ξυλιτόλη, μια αντιβακτηριακή ουσία που βοηθά στη μείωση των μικροοργανισμών στην οδοντική πλάκα. Ομοίως, το φολικό οξύ που περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθά στην σωστή στοματική υγεία.
Για το λόγο αυτό, πρέπει να ακολουθήσετε μια Μεσογειακή Διατροφή, η οποία δίνει προτεραιότητα στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ψαριών και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και περιορίζει το κόκκινο κρέας και τα σάκχαρα.
Και, όπως έχει διευκρινιστεί, οι βιταμίνες που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα είναι καθοριστικές για την στοματική υγεία.
Έτσι, η βιταμίνη Α, που υπάρχει σε τρόφιμα όπως το σπανάκι, το μαρούλι και το μάνγκο, βοηθά στη διατήρηση υγιών βλεννογόνων και στη ροή του σάλιου. Βοηθά επίσης τα ούλα να παραμείνουν υγιή ή να αναρρώσουν το συντομότερο δυνατό εάν υποφέρουν από οποιαδήποτε παθολογία.
Με τη σειρά του, το σύμπλεγμα βιταμινών Β βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου από τις πληγές των ούλων. Αυτές οι βιταμίνες μπορούν να βρεθούν σε ψάρια, κοτόπουλο, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
Επίσης, η βιταμίνη C περιέχεται σε φράουλες, μανταρίνια, πορτοκάλια, ακτινίδιο, μπρόκολο ή κόκκινη πιπεριά και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της περιοδοντικής υγείας και βοηθά στην αποκατάσταση των συνδετικών ιστών που είναι απαραίτητες για την πρόληψη της φλεγμονής των ούλων.
Τέλος, η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση επαρκών επιπέδων ασβεστίου και φωσφορικών στο αίμα. Χωρίς αυτό, το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο που είναι απαραίτητο για την ενίσχυση των δοντιών και των οστών. Υπάρχει στο ψάρι (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί) και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα ωριμασμένα τυριά.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό General Dentistry έδειξε ότι, όταν μασάμε τυρί, το pH του σάλιου αυξάνεται περισσότερο από ό, τι με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, το οποίο έχει άμεση εξουδετερωτική επίδραση στα οξέα και την παρουσία πυροφωσφορικών αλάτων που βοηθούν στην επαναμετάλλωση του σμάλτου.
Από την άλλη πλευρά, το Γενικό Συμβούλιο Οδοντιάτρων εξήγησε ότι οι συσκευασμένοι χυμοί και τα ανθρακούχα ή ενεργειακά ποτά ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των δοντιών. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και διοξειδίου του άνθρακα (που μετατρέπεται σε ανθρακικό οξύ) που έχουν, καθώς και στο υψηλό επίπεδο οξύτητας (ακόμη και χωρίς ζάχαρη). Όλα αυτά προκαλούν διάβρωση του σμάλτου, αυξάνουν την ευαισθησία των δοντιών και τον κίνδυνο να υποστούν κοιλότητες, επομένως η κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη.
Ο καφές περιέχει υψηλή συγκέντρωση χρωμογόνων μορίων που χρωματίζουν το σμάλτο των δοντιών σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Ευτυχώς, αυτοί είναι οι λεγόμενοι εξωτερικοί λεκέδες που δεν διεισδύουν στη δομή του δοντιού και επομένως μπορούν να αφαιρεθούν. Όσο για το τσάι, εξαρτάται από την ποικιλία του: το μαύρο τσάι και το κόκκινο τσάι είναι τόσο χρωμογόνα όσο ο καφές. Ωστόσο, το πράσινο τσάι, χωρίς τόσες τανίνες, είναι λιγότερο επιβλαβές.
Το Γενικό Συμβούλιο Οδοντιάτρων υπενθύμισε ότι, ανεξάρτητα από το τι τρώγεται, υπάρχουν πάντα υπολείμματα τροφίμων που πρέπει να αφαιρεθούν με σωστό βούρτσισμα των δοντιών και φθοριούχα οδοντόκρεμα. Με τον ίδιο τρόπο, επιμένει ότι κανένα φαγητό, όσο υγιεινό και αν είναι, δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα των δοντιών.
ΠΗΓΗ: www.mercacei.com