Ευφυής Γεωργία | Προκλήσεις και πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη

Jun 5, 2021 | Γεωργία | Κτηνοτροφία

Η επανάσταση των τεχνολογιών του Industry 4.0 οδήγησε στην ανάπτυξη του Agriculture 4.0 και της Ευφυούς Γεωργίας (Smart Agriculture). Η ανάγκη της ανάπτυξης της Ευφυούς Γεωργίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε προβλήματα, όπως ο αυξανόμενος ρυθμός κατανάλωσης των φυσικών πόρων, η κλιματική αλλαγή και η σπατάλη των τροφίμων. Η Ευφυής Γεωργία μας δείχνει πώς η τεχνολογία επηρεάζει τη γεωργική βιομηχανία, καθώς η παραγωγή αλλάζει ριζικά λόγω της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και τεχνικών. Παρόλα αυτά, ο αγροδιατροφικός τομέας δεν είναι ακόμη αρκετά ώριμος για να εφαρμόσει σε μεγάλη έκταση τις νέες αυτές τεχνολογίες και να αλλάξει ριζικά κάποιες από τις βασικές διαδικασίες του.

Το Εργαστήριο Δεδομένων και Παγκόσμιου Ιστού (Datalab) του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια την αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται από αισθητήρες, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί σε χωράφια με καλλιέργειες, όπως οι ελαιώνες. Ο βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος συλλογής, επεξεργασίας και διάχυσης δεδομένων που έχει ως στόχο την προηγμένη και σε πραγματικό χρόνο ανάλυση των δεδομένων και την έγκαιρη ενημέρωση των καλλιεργητών στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, π.χ. ενημέρωση σχετικά με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας. Ταυτόχρονα επιτρέπει την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών εξόρυξης δεδομένων και μηχανικής μάθησης στα ιστορικά δεδομένα.

Ένα χαρακτηριστικό σενάριο είναι η διαχείριση της άρδευσης των καλλιεργειών μέσω επεξεργασίας μετρήσεων των αισθητήρων και της δορυφορικής απεικόνισης της καλλιέργειας που σχετίζονται με την υγρασία του εδάφους. Ο στόχος της ανάλυσης και πρόβλεψης αυτών των δεδομένων είναι η αύξηση της απόδοσης της καλλιέργειας και η μείωση της κατανάλωσης του νερού.

inofa.gr

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social