Το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λάχανο, ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών λαχανικών (Brassica) όπως και το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κατσαρό λάχανο και το μπρόκολο. Όπως όλα τα είδη της ίδιας οικογένειας, αποτελεί διατροφικό θησαυρό εξαιτίας κυρίως των φυτοχημικών ουσιών, των γλυκοσινολατών, που περιέχει. Με την μάσηση, οι γλυκοσινολάτες μετατρέπονται σε ισοθειοκυανάτες και ινδόλες, εξαιρετικά δραστικές ενώσεις με αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές ενισχύουν την επιδιόρθωση του DNA, απενεργοποιούν τα οιστρογόνα και καθυστερούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Η συχνή κατανάλωσή του έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος καθώς και από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή προσβολή.
Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε κάλιο, διανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνει τη ροή του αίματος συμβάλλοντας στην υγιή αρτηριακή πίεση. Η βιταμίνη Κ και οι ανθοκυανίνες που περιέχει, αποτρέπουν τη βλάβη των νεύρων, προλαμβάνοντας το Αλτσχάιμερ και την άνοια. Ένα φλιτζάνι λάχανο περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με μισό φλιτζάνι γάλα. Καλή πηγή βιταμίνης C, βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και να ενισχύσει την άμυνά του. Το ζουμί βρασμένου λάχανου ενδείκνυται κατά του βήχα και της βρογχίτιδας. Ο χυμός του αντιμετωπίζει τα γαστρικά ή δωδεκαδακτυλικά έλκη. Το σιρόπι από το χυμό του κόκκινου λάχανου που έβρασε με διπλάσια ποσότητας ζάχαρης χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της μέθης. Το κατάπλασμα από τα φύλλα του στο μέτωπο μειώνει τον πονοκέφαλο και το αφέψημά του βοηθά στην καταπολέμηση της κολίτιδας. Χάρη στη διουρητική του δράση, καταπολεμά την κυτταρίτιδα. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε θείο συνίσταται για την αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της ακμής του δέρματος καθώς επίσης και για υγιή μαλλιά και νύχια. Βοηθά στην απώλεια βάρους και έχει χαμηλά λιπαρά και πολύ λίγες θερμίδες.
Το λάχανο καταναλώνεται συνήθως ωμό σε σαλάτες αλλά γίνεται και τουρσί. Το χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές μαγειρεμένο όπως π.χ. στους λαχανοντολμάδες, το λαχανόρυζο, τις διάφορες σούπες ή γιαχνί. Αν δεν το καταναλώσετε ωμό που είναι και το υγιεινό, καλύτερα να το μαγειρεύετε στον ατμό για να μην χαθεί μεγάλο ποσοστό των ευεργετικών ουσιών του. Θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή και σε μικρές ποσότητες από όσους παρουσιάζουν προδιάθεση υπέρτασης και από εκείνους που έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα γιατί είναι δύσπεπτο και μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και μετεωρισμό.