Το ενήλικο θηλυκό (σκαθάρι) γεννά τα αβγά του το καλοκαίρι σε σχισμές του εδάφους σε βάθος συνήθως έως 15 εκατοστών, αλλά και βαθύτερα. Η ελάχιστη θερμοκρασία που απαιτείται για την ανάπτυξη του εντόμου είναι 12,8 °C. Όταν εκκολαφθούν την άνοιξη οι νεαρές προνύμφες ψάχνουν για ρίζες αραβοσίτου για να διατραφούν. Εάν δεν τις βρούνε σε ακτίνα περίπου 50 εκατοστών πεθαίνουν.
Η βλάβη που προκαλούν στη ρίζα έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να μην στηρίζονται καλά και να πλαγιάζουν. Οι προνύμφες ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους σε 71, 38 και 27 ημέρες στις θερμοκρασίες των 15, 22 και 29 °C, αντίστοιχα.
Τα ενήλικα πετούν και εμφανίζονται συνήθως από τις αρχές Ιουνίου. Τρέφονται με το φύλλωμα, τη γύρη των αρσενικών ανθοταξιών («φούντες») και τους στύλους του σπάδικα («μουστάκια»), αλλά επίσης βλάπτουν και το εσωτερικό του σπάδικα («ρόκα») κατά την άνθηση. Ανάλογα με τον πληθυσμό των ενηλίκων, μπορεί να προκληθεί ελλιπής καρπόδεση στον σπάδικα. Ωοτοκούν μέσα στο έδαφος του αγρού.
Οι προνύμφες έχουν περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης μέσα στο έδαφος. Τα ενήλικα, όμως, πετούν προς εύρεση κατάλληλης καλλιέργειας και μπορούν να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Μέσα σε ένα έτος, μπορεί να εξαπλωθεί σε απόσταση 40 χλμ. και σε ιδανικές συνθήκες (π.χ. µε την βοήθεια του ανέμου) ακόμη και σε απόσταση 80 χλμ. Θεωρείται σχετικά απίθανη η μεταφορά του εντόμου με τον σπόρο, καθώς το έντομο δεν τρέφεται με τους σπόρους κατά την περίοδο της συγκομιδής. Είναι όμως δυνατό να μεταφερθεί με τη διακίνηση σπαδίκων αραβόσιτου, ολόκληρων φυτών ή ενσιρώματος καθώς και με την μεταφορά εδάφους από μολυσμένες περιοχές. Το ενήλικο άτομο μπορεί να μεταφέρεται και με μεταφορικά μέσα όπως αεροπλάνα, οχήματα, ή πλοία.
Graphic design: Γραμματικού Γλυκερία