Δενδροκαλλιέργειες: Καινοτόμες λύσεις για παραγωγούς και μηχανική συγκομιδή της σοδειάς

Dec 1, 2021 | Γεωργία | Κτηνοτροφία

Τα τελευταία χρόνια πολλοί αγρότες και ετεροεπαγγελματίες αναζητούν λύσεις για επιπρόσθετο εισόδημα παράγοντας αγροτικά προϊόντα. Μία καινοτόμα λύση προτείνει κ. Λευτέρης Δαμασιώτης, που εκπροσωπεί τα Φυτώρια Δαμασιώτη, ο οποίος πάει ένα ακόμη βήμα πιο πέρα στις δεντροκαλλιέργειες με δέντρα υπέρπυκνης φύτευσης και μηχανική συγκομιδή, όπως ελαιόδεντρα, αμυγδαλιές, βερικοκιές, ροδακινιές κ.ά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Δαμασιώτης στην υποστήριξη που παρέχεται σε κάθε παραγωγό για μηχανικό κλάδεμα, αλλά και μηχανική συγκομιδή με μηχάνημα των Φυτωρίων Δαμασιώτη.

Να σημειώσουμε ότι τα Φυτώρια Δαμασιώτη ειδικεύονται στα δενδρύλλια και ειδικότερα σε:

  • Καρυδιά Καλιφόρνιας
  • Αμυγδαλιά
  • Ελιά
  • Οπωροφόρα δεντρύλλια (βερικοκιά, ροδακινιά κ.ά.)

«Όλα τα φυτά είναι πιστοποιημένα και με φυτοϋγειονομικά διαβατήρια» επισημαίνει ο κ. Λευτέρης Δαμασιώτης και εξηγεί πως μέσω της μηχανικής συγκομιδής δίνεται υπεραξία στο προϊόν καθώς μειώνεται σημαντικά ο χρόνος και το κόστος συγκομιδής.

Ειδικότερα, στα Φυτώρια Δαμασιώτη στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά μηχανική συγκομιδή ροδακίνων παρουσία και εκπροσώπων της βιομηχανίας Del Monte Ελλάς.

Η μηχανική συγκομιδή, που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο έγινε σε κτήμα των Φυτωρίων Δαμασιώτη, λίγο έξω από τη Λάρισα σε φυτά 1,5 χρόνου και το προϊόν προορίζεται για τη βιομηχανία.

Ο κ. Λευτέρης Δαμασιώτης εξήγησε πως η συγκομιδή ροδακίνων με μηχάνημα στην Ελλάδα έγινε για πρώτη φορά, ενώ με μηχανικά μέσα γίνεται πλέον και το κλάδεμα των φυτών, εξέλιξη που δίνει υπεραξία στο προϊόν.

Τα πλεονεκτήματα της μηχανικής συγκομιδής: Mιλώντας για τα πλεονεκτήματα της μηχανικής συγκομιδής ο κ. Λ. Δαμασιώτης επισημαίνει πως «μειώνονται κατά 40% τα φυτοφάρμακα με αποτέλεσμα να συμβάλλουμε στην αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής μας». Επίσης επεσήμανε πως μειώνεται και το κόστος παραγωγής κατά 40%, οπότε δίνει μια οικονομική ανάσα στους αγρότες – παραγωγούς.

Χαρακτηριστικά ο κ. Δαμασιώτης ανέφερε πως με τη μηχανική συγκομιδή ένας παραγωγός μπορεί να καλλιεργήσει σε εκτάσεις μέχρι 300 στρέμματα χωρίς να χρειάζεται εργατικά χέρια, ειδικά σε μια περίοδο όπου κανείς δεν βρίσκει εύκολα εργάτες γης.

Μετά τη συγκομιδή το προϊόν μεταφέρεται στο εργοστάσιο για την προετοιμασία και την παραγωγή κονσερβοποιημένων φρούτων κ.ά.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας Del Monde Ελλάς χαρακτήρισαν «θετικά τα πρώτα αποτελέσματα», υπογραμμίζοντας πως η μηχανική συγκομιδή δίνει λύση στο πρόβλημα των εργατικών χεριών, ενώ αποτελεί και πιο οικονομική λύση για τους παραγωγούς.

ΠΗΓΗ: www.larissanet.gr

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Social