Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Jaén (UJA) Antonio Ruiz Medina, Eulogio José Llorent Martínez και Mª del Pilar Fernández Poyatos, μέλη της ερευνητικής ομάδας “Καινοτομίες στη χημική ανάλυση” (FQM-363), μελέτησαν την επίδραση της διαδικασίας ωρίμανσης στη φαινολική σύνθεση διαφόρων ποικιλιών ελιών -συγκεκριμένα, πικουάλ, κορνικάμπρα, ergot και royal -, με στόχο τον προσδιορισμό της βέλτιστης στιγμής συγκομιδής του καρπού του ελαιώνα.
Υπό αυτή την έννοια, οι ερευνητές έδειξαν ότι μία από τις προκλήσεις του βιοχημικού και του αγροδιατροφικού τομέα είναι να γνωρίζει τη σύνθεση, τα αντιοξειδωτικά προϊόντα και τις υγιείς ιδιότητες του ελαιολάδου. Για να γίνει αυτό, έχουν επισημάνει ότι είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί η διαδικασία ωρίμανσης της ελιάς, ώστε να είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε παρουσιάζει μεγαλύτερη συσσώρευση βιοδραστικών ενώσεων.
«Το ελαιόλαδο είναι μια τροφή πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις, ιδίως φαινολικές ενώσεις, οι οποίες ποικίλλουν κατά την ωρίμανση της ελιάς. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την υφή, τη γεύση και το χρώμα του ελαίου, τα οποία καθορίζουν την οργανοληπτική και θρεπτική του ποιότητα. Το μεγάλο ενδιαφέρον για τις φαινολικές ενώσεις της ελιάς οφείλεται στη σημασία της για την ανθρώπινη υγεία, αποτελώντας ένα πολύ υγιεινό συμπλήρωμα στη Μεσογειακή Διατροφή. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες έχουν δείξει στοιχεία για τις αντιοξειδωτικές, θεραπευτικές και θρεπτικές του ιδιότητες. Για παράδειγμα, η μείωση των ατόμων με καρδιαγγειακά νοσήματα στη λεκάνη της Μεσογείου αποδόθηκε εν μέρει στην κατανάλωση αυτού του προϊόντος », δήλωσε ο Antonio Ruiz Medina, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο UJA.
Η UJA υπενθύμισε ότι η Ισπανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη έκταση που καλλιεργείται με ελαιώνες (πάνω από 2,5 εκατομμύρια εκτάρια), όπου μερικές από τις πιο κοινές και γνωστές ποικιλίες είναι οι πικουάλ και η κορνίκαμπρα. Σε μικρότερο βαθμό υπάρχουν και άλλες ποικιλίες όπως το ergot και το royal, οι οποίες εκτιμώνται ιδιαίτερα για τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες. Η ελιά Cornezuelo εκτιμάται ιδιαίτερα ως επιτραπέζια ελιά. Από την άλλη πλευρά, η βασιλική ελιά, αρχικά από τη Sierra de Cazorla (Jaén), χρησιμοποιείται για την παραγωγή παρθένου ελαιολάδου (πολύ φρουτώδη γεύση, λίγο πικρή, απαλή και πικάντικη στον ουρανίσκο).
Ο κύριος στόχος των μελετών που αναπτύχθηκαν ήταν ο εντοπισμός και η ποσοτικοποίηση φαινολικών ενώσεων κατά τη διαδικασία ωρίμανσης αυτών των τεσσάρων ποικιλιών ελιάς και η σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ τους. Η εργασία πραγματοποιήθηκε κατά τη συγκομιδή που αντιστοιχεί στην εκστρατεία 2018/19, στην οποία συλλέχθηκαν δείγματα ελιάς τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Οι κυριότερες φαινολικές ενώσεις που βρέθηκαν ήταν φαινολικά οξέα, φαινολικές αλκοόλες, φλαβονοειδή και σεκοϊριδοειδή και συνολικά 25 εντοπίστηκαν μεταξύ των διαφορετικών ποικιλιών, ενώ η ελαιοευρωπαΐνη ήταν η πιο άφθονη σε όλες τις περιπτώσεις.
«Το συνολικό φαινολικό περιεχόμενο των ποικιλιών picual, cornicabra και ergot έφτασε τις υψηλότερες τιμές όλο τον Δεκέμβριο και τις αρχές Ιανουαρίου, συμπίπτοντας με τη συνήθη ημερομηνία συλλογής. Από την άλλη πλευρά, η ελιά της βασιλικής ποικιλίας παρουσίασε το υψηλότερο φαινολικό περιεχόμενο μόνο τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εν λόγω ποικιλία υφίσταται διαδικασία καθυστερημένης ωρίμανσης, γι ‘αυτό και η συλλογή της γίνεται μετά από τις υπόλοιπες ποικιλίες », επεσήμανε ο ερευνητής.
Ομοίως, διαπιστώθηκε ότι οι ergot και οι βασιλικές ποικιλίες παρουσίασαν επίπεδα φαινολικών ενώσεων κάπως υψηλότερα από αυτά των ποικιλιών picual και cornicabra, εφόσον οι ελιές συγκομίστηκαν στην βέλτιστη στιγμή ωρίμανσης. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά μπορούν να θεωρηθούν ως καλή πηγή βιοδραστικών ενώσεων.
ΠΗΓΗ: www.mercacei.com