Τα κάστανα μετατρέπονται και σε αλεύρι και μάλιστα αρκετών ειδών δίνοντας επιπρόσθετη αξία στο θεσσαλικό προϊόν.
Τις ποικιλίες αξιολόγησαν δύο εργαστήρια και τα πρώτα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν όπως αναφέρει ο καθηγητής δενδροκομίας, Αλέξανδρος Παπαχατζής.
Πιο συγκεκριμένα, ο δρ. Αλ. Παπαχατζής σημειώνει:
«Τα δύο συνεργαζόμενα Θεσμοθετημένα Εργαστήρια, το Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων» HortLab, the Horticultural Laboratory, University of Thessaly, που διευθύνω σαν Καθηγητής Δενδροκομίας (Alex Papachatzis – Αλέξανδρος Παπαχατζής) και το Εργαστήριο «Τροφοθρεπτικών Προϊόντων και Λειτουργικών Τροφίμων» με διευθυντή τον Καθηγητή Γιώργο Ζακυνθινό, Πρόεδρο του τμήματος «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όχι μόνο αξιολόγησαν τις ποικιλίες και τους «πληθυσμούς» κάστανων που κυκλοφορούν στην Θεσσαλία, αλλά προχώρησαν και στην παρασκευή «φαρίνας» (αλεύρου) απ’αυτά.
Παράχθηκαν τρία είδη αλεύρων. Το Κλασικό, το Λυοφιλιωμένο και το Ολικής άλεσης που είναι σύμμεικτο με τα φλούδια (επιδερμίδα).
Το Λυοφιλιωμένο προσφέρεται για χρήση σε φρουτόκρεμες και γενικώς για παιδικές τροφές, ενώ τα άλλα δύο, για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων, ζυμαρικών, αλλά και γλυκισμάτων, χωρίς Γλουτένη, για όσους υποφέρουν από «Κοιλιοκάκη».
Ανάμεσα στους καρπούς κάστανου που αξιολογήθηκαν, πολλές Γαλλικές ποικιλίες «Μαρόνια» και μάλιστα, «ευρωγιαπωνέζικα» υβρίδια, αλλά και «πληθυσμοί» κάστανων Πηλίου και Αμπελακίων (Κισσάβου).
Τα αποτελέσματα είναι ορατά, αλλά σύντομα θα είναι εμφανή και στην «τσέπη» των Παραγωγών».
ΠΗΓΗ: www.larissanet.gr