Αμπέλι – προσοχή στις ασθένειες

Mar 23, 2024 | Γεωργία | Κτηνοτροφία

Τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων.

ΦΟΜΟΨΗ

Οι μολύνσεις γίνονται με τη βροχή στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών (Στάδιο D). Το μόλυσμα προέρχεται από προσβεβλημένες κληματίδες που έπρεπε να εξαιρεθούν με το κλάδεμα.

Συνιστάται σε περιοχές, που απαντάται η ασθένεια να γίνουν 1-3 προληπτικές εφαρμογές εγκεκριμένων σκευασμάτων. Ο πρώτος ψεκασμός διενεργείται στην έκπτυξη των οφθαλμών και ο δεύτερος αμέσως μετά τον σχηματισμό του πρώτου φύλλου. Σε αμπελώνες με βαριές προσβολές η βλάστηση πρέπει να είναι προστατευμένη μέχρι το μήκος των 15 εκ. Οι εφαρμογές να γίνονται πριν από αναμενόμενη βροχή.

ΩΙΔΙΟ

Σε αμπελώνες που είχαν εκτεταμένες προσβολές την περασμένη βλαστική περίοδο και είναι εμφανή τα σημάδια της ασθένειας στις κληματίδες (καστανές κηλίδες) να πραγματοποιηθεί μια τουλάχιστον επέμβαση από το στάδιο της έκπτυξης 2-3 φύλλων (μήκος βλαστού 5-7 εκ. περίπου). Ο ψεκασμός αυτός είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της ασθένειας. Κατάλληλα φάρμακα (βλ. λίστα μυκητοκτόνων). Καλό είναι το πρόγραμμα φυτοπροστασίας να ξεκινήσει με ένα σκεύασμα επαφής.

Στις ευαίσθητες ποικιλίες που παρατηρείται έξοδος προσβεβλημένων βλαστών συστήνεται επιπλέον της επέμβασης η προσπάθεια απομάκρυνσης και καταστροφής των βλαστών αυτών.

Σκευάσματα ανταγωνιστικών μυκήτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα ολοκληρωμένης προστασίας. Δύο διαδοχικές εφαρμογές απαιτούνται για την εγκατάσταση των ανταγωνιστών μυκήτων και επαναλήψεις ανά 7-10 μέρες σε απόσταση 5 ημερών από θειούχα σκευάσματα.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΑΠΟ ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΘΡΙΠΑ

Οι εντομολογικές προσβολές έχουν τοπικό χαρακτήρα και μπορεί να σημειώνονται ορισμένες χρονιές σε μεμονωμένους αμπελώνες. Γι’ αυτό ο κάθε αμπελουργός οφείλει να ελέγχει μία φορά την εβδομάδα (ή δύο φορές την εβδομάδα αν υπήρχαν προσβολές την προηγούμενη χρονιά):

  • Ξεκινώντας από το στάδιο του φουσκώματος του ματιού, αν υπάρχουν περισσότερα από 10- 15% των πρέμνων με τουλάχιστον ένα οφθαλμό φαγωμένο. Τότε δικαιολογείται ένας απογευματινός ψεκασμός (διότι τα έντομα που προκαλούν τέτοια φαγώματα δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα) με κατάλληλο σκεύασμα.
  • Με εξέταση, με τίναγμα σε χαρτί 50 βλαστών (1 ανά πρέμνο) για ύπαρξη θριπών. Αν στο στάδιο D (έκπτυξη των οφθαλμών) έχουμε περισσότερους από 1-2 θρίπες/βλαστό ή στο στάδιο Ε (2-3 πραγματικά φύλλα) 2-4 θρίπες/βλαστό να γίνει επέμβαση με κατάλληλο εντομοκτόνο. Η επισκόπηση μπορεί να απλοποιηθεί με την τοποθέτηση και τον ανά διήμερο έλεγχο μίας μπλε ή κίτρινης κολλητικής παγίδας ανά 3-4 στρέμματα. Η έγκαιρη καταστροφή των ζιζανίων μειώνει τους πληθυσμούς του εχθρού.

ΑΚΑΡΙΩΣΗ

Την άνοιξη προκαλεί καθυστερημένη ανάπτυξη και παραμόρφωση βλαστών (προσοχή το σύμπτωμα αυτό το προκαλούν και άλλες ασθένειες). Στην διπλανή φωτογραφία φαίνονται προσβεβλημένοι βλαστοί (δεξιά) έναντι υγιών (αριστερά).

Μόνο σε αμπελώνες που διαπιστώθηκε η ύπαρξη του εχθρού την περασμένη χρονιά και μόνο αν η προσβολή υπήρξε γενικευμένη, να γίνει ψεκασμός με ειδικό ακαρεοκτόνο μέχρι την επίτευξη του σταδίου έκπτυξης 2-3 φύλλων.

ΕΡΙΝΩΣΗ

Προκαλεί εξογκώματα στην άνω επιφάνεια των φύλλων και αντιμετωπίζεται με ψεκασμό με βρέξιμο θείο 1%, ή ειδικό ακαρεοκτόνο στο φούσκωμα των ματιών. Ο ψεκασμός είναι δικαιολογημένος μόνο αν την περασμένη χρονιά είχαν παρατηρηθεί σημαντικές ζημιές όπως νεκρώσεις οφθαλμών και ισχυρές παραμορφώσεις βλαστών και φυλλώματος.

Σημείωση για τους βιοκαλλιεργητές

Είναι επιβεβλημένος ένας τουλάχιστον ψεκασμός με βρέξιμο θείο μέχρι την έξοδο των 2-3 φύλλων, που έχει δράση ενάντια στη φόμοψη, το ωΐδιο και την ερίνωση. Η δόση πρέπει να κυμαίνεται στα 500-800 gr/hl, ώστε ο ψεκασμός να είναι σχετικά αποτελεσματικός και κατά της φόμοψης χωρίς κίνδυνο φυτοτοξικότητας.

Σχετικά Άρθρα

Κατηγορίες

Social